Vittnesmålen från BUP i Västerås
Mellan 2020 och 2022 sköt bältningarna i höjden på BUP:s låsta avdelning i Västerås. Som mest var det över 800 bältningar på ett år, 2021 – vilket var överlägset mest i landet. Västernorrland, som låg på andra plats, hade 130 bältningar.
SVT Nyheter Västmanland har pratat med omkring 20 av de barn som vårdades på avdelningen, och även 15 anställda som befann sig på avdelningen i olika roller. Den bild de ger avviker från ledningens förklaring att de många bältningarna skedde på grund av enskilda, svårbehandlade patienter.
– Bältningar blev rutin, säger en tidigare anställd inom psykiatrin, som vill vara anonym.
BUP:s låsta avdelning i Västerås har fem vårdplatser och tar emot barn med svåra psykiatriska tillstånd från Västmanland och Sörmland.
Omstridd metod används
Barn som tvångsvårdas inom psykiatrin kan i vissa fall bältas, alltså spännas fast runt handleder, midja och fotleder i en speciell säng. Att hålla fast barn är däremot inte reglerat, och måste inte rapporteras in till Socialstyrelsen på samma sätt som vid bältningar.
På BUP:s låsta avdelning i Västerås har fasthållning använts, trots att ledningen menar att det inte ska förekomma. I minst ett fall har en förälder uppmanats att sitta på sitt barn inne på avdelningen.
– Jag vill inte ha det på det sättet. Det gör mig ledsen om det har förekommit under min tid, säger Tove Marthin, verksamhetschef för BUP i Västerås.
Brister vid bältningar
BUP:s slutenvårdsavdelning i Västerås har fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg vid flera tillfällen de senaste åren. Kritiken handlar bland annat om bristande dokumentation i flera fall när barn har bältats, och ett ärende där ett barn felaktigt har hållits fast.
Avdelningen har genomfört en rad förändringar, bland annat i riktlinjer, lokaler och personalens utbildning. Efter det har antalet bältningar minskat.
Alla namn på patienter är utbytta i videon.
Personalen: ”Situationen urartade totalt”
bältning inom psykiatrin
En person som tvångsvårdas i enlighet med lagen om psykiatrisk tvångsvård kan under vissa omständigheter spännas fast i en bältessäng. I bältessängen kan personen spännas fast runt armar, ben och midja.
Patienten får bara bältas om det finns en omedelbar fara för att hon eller han allvarligt skadar sig själv eller någon annan. När det gäller barn under 18 år måste vårdgivaren motivera varför andra åtgärder inte har varit tillräckliga.
Det är chefsöverläkaren på avdelningen som fattar beslut om bältning. Barn under 18 år får spännas fast i högst en timme åt gången.
Källa: Sveriges riksdag, Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård.
Här bältas barn mest
Bältning, antal åtgärder, patienter 0-17 år, per sjukvårdsregion, 2023. Antal åtgärder/100 000 invånare inom parentes.
Västernorrland: 179 (379,2)
Västmanland: 95 (162,7)
Värmland: 84 (154,5)
Halland: 75 (102,2)
Blekinge: 12 (38,7)
Stockholm: 134 (25,8)
Östergötland: 21 (21,8)
Örebro: 11 (17,4)
Södermanland: 10 (15,6)
Norrbotten: 6 (13,2)
Skåne: 37 (12,3)
Västra Götaland: 10 (2,8)
Kalmar: 4
Jönköping: 0
Uppsala: 0
Dalarna: 0
Gävleborg: 0
Jämtland: 0
Västerbotten: 0
Kronoberg: 0
Totalt: 690 (31,7)
Källa: Socialstyrelsen
Fotnot: Statistiken avser antalet åtgärder, alltså antalet bältningar, och inte antalet patienter som varit föremål för fastspänningar. Samma patient kan alltså förekomma mer än en gång i statistiken.
Så gjorde vi jobbet
Muntliga källor:
Patienter och personal som har befunnit sig på avdelningen de senaste fem åren. Deras uppgifter kontrollerades mot skriftliga källor, bild-, ljud- och filmbevis, och andra muntliga källor. Journaler har också granskats för att verifiera uppgifterna.
Intresseföreningar och experter gällande deras erfarenhet och upplevelser av bältningar, tvångsåtgärder och den aktuella avdelningen.
Skriftliga källor:
Alla avvikelserapporter och vårdskadeutredningar från avdelning 99 i Västerås mellan 2019 och april 2024.
Alla beslut om tvångsåtgärder 2022-2024 som avdelningen har skickat in till Inspektionen för vård och omsorg.
16 IVO-utredningar som gäller avdelningen mellan 2019 och 2024, och statistik från IVO gällande utredningar.
Anmälningar till patientnämnden i enstaka patientärenden.
Statistik från Socialstyrelsen och Region Västmanland.
Samtliga regioner om arbetsmetoder på BUP-avdelningarna.
Region Västmanlands årsredovisningar.