Annelie Karlsson, specialpedagog och föreläsare tipsar: ”Hur kan man tänka som förälder när ens barn inte vill gå till skolan” Foto: SVT/TT genrebild

”Mitt barn vill inte gå till skolan, när ska jag bli orolig?” – här svarar specialpedagogen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med problematisk skolfrånvaro, men det är inte samma sak som skolk. Det menar specialpedagogen och föreläsaren Annelie Karlsson som inför skolstarten träffat föräldrar, skolpersonal och politiker i Västerås.

– Det är absolut inte samma sak, det finns så mycket fördomar. Eleverna själva och deras vårdnadshavare vill att de ska komma till skolan, men det är någonting som sätter stopp, säger hon.

Flera orsaker bakom att barn blir hemmasittare

Gruppen elever med problematisk skolfrånvaro, som ibland också kallas hemmasittare, växer. Någon nationell statistik finns inte men det är upplevelsen och signalerna som kommer ifrån skolvärlden.

Inför höstens skolstart bjöd organisationen Funktionsrätt Västerås in till föreläsning kring ämnet. Bland de 200 personer som kom fanns såväl skolpersonal som föräldrar, politiker och andra.

Orsaker till att barn och unga inte klarar av att gå till skolan kan vara flera, säger Annelie Karlsson. Hon nämner olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar men även trauman och kriser och hur en längre frånvaro, till exempel på grund av en fysisk skada, kan göra att en elev inte orkar komma tillbaka.

– Det jag vill skicka med här idag är att vi ska jobba väldigt mycket med att se eleverna och deras förmågor. Fokusera på vad de lyckas med så de lyfter och inte trycka ner genom fler misslyckanden, sa Annelie Karlsson när SVT träffade henne i en paus. Foto: SVT

Att lagkraven på närvarorapportering skärptes förra året ser hon som positivt men menar att det behövs ett fortsatt hårt och resurskrävande arbete.

– Det behövs en mycket större samverkan mellan vårdnadshavare, skola, kanske sjukvården och ibland socialtjänsten.

– Sen har vi ett bekymmer med ojämn resursfördelning. Allt fler huvudmän uppmärksammar att problemet växer och vill följa skollagen men det kostar väldigt mycket resurser att både arbeta för att få tillbaka elever och samtidigt förebygga att fler uteblir, säger Annelie Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.