Moderaterna i Västerås vill stoppa vräkningar av barnfamiljer – genom inkomstkrav

Publicerad

Moderaterna i Västerås vill att det kommunala bostadsbolaget Mimer återinför ett inkomstkrav innan de hyr ut lägenheter. Det för att minska antalet vräkningar av barnfamiljer.

– Det är tufft att få en lägenhet i Västerås och det gör att man kanske tar en lägenhet som man inte har råd med. Dessutom har personer som en gång blivit vräkta svårt att komma in på bostadsmarknaden igen, säger Marcus Jacobson (M) som är en av initiativtagarna till motionen.

Motionen som Moderaterna lämnat in till Individ- och familjenämnden har diskuterats på tidigare nämndsammanträde och nu ska ett remissvar diskuteras som i sin tur ska lämnas in till kommunstyrelsen i Västerås. 

Enligt statistik från Västerås stad hade Individ- och familjeförvaltningens bostadssociala enhet cirka 900 ärenden där hyresgästen riskerade att bli vräkt från sin lägenhet under 2021. Av dessa verkställdes 52 vräkningar och av dem var det 13 barnfamiljer.  

Om motionen med inkomstkrav går igenom återstår att se, men enligt Marcus Jacobson (M) finns det ett gott stöd för motionen. 

– Ingen vill att barn ska bli vräkta och många känner med det, säger han.

Men han tycker att det är ett stort problem med vräkningar i Västerås.

Skulle ett inkomstkrav göra att endast vissa personer har råd att hyra en bostad – det svarar moderaten Marcus Jacobson på i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.