Det fanns oro att skulpturen skulle skadas under lyftet. – Ett sådant här verk vet man ju inte hur mycket det tål, säger projektledare Kim Norström. Foto: Jenny Berggren/SVT

Mot hemlig plats – här lyfts Aseaströmmen bort från Stora torget i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

”Vad tomt det blev!” Så lät det från flera förbipasserande på Stora Torget i Västerås under onsdagseftermiddagen när den klassiska cykelskulpturen Aseaströmmen lyftes bort. Skulpturens granitfundament måste renoveras, och nu har bronsdelen flyttats till hemlig plats. 

– Bronsen ska tvättas och vaxas, och de delar som eventuellt kräver reparation efter själva demonteringen kommer att åtgärdas på plats i Västerås av en metallkonsult, berättar Frej Berglind Drake, intendent på Västerås konstmuseum.

Exakt var skulpturen kommer att försvaras vill museet inte uppge på grund av stöldrisken.

Under torsdagen och troligtvis även kommande vecka fortsätter demonteringen av själva granitmuren som bronscyklisterna stått på.

Den skadade delen kommer att fraktas till en stenkonservator i Göteborg som ska tillverka en likvärdig. Under tiden förvaras resterande delar av muren tillsammans med bronsdelen i Västerås.

I klippet får du följa med till platsen där demonteringen pågår.

Aseaströmmen

Skulpturen Aseaströmmen på Stora Torget i Västerås från 1989 är av granit och brons och Västerås kanske mest kända.

Verket skildrar Västerås egen historia. Under Aseas storhetstid cyklade mängder av arbetare genom staden vid skiftbytena. Ett fenomen som i folkmun kallades just Aseaströmmen.

Den är omtyckt – cyklisterna får ofta stickade halsdukar och andra accessoarer av invånarna – och den syns ofta i bilder från staden.

De åtta cyklisterna cyklar också ”genom historien”. Deras olika kläder är typiska från olika årtionden, från 1930- till 1950-talet ungefär.

Istället för att skildra kända personer, kungligheter eller makthavare så skildrar verket den lilla människan och vardagen för stadens invånare i gemen. Vilket också bidragit till dess popularitet och människors relation till den.

Konstnären Bengt-Göran Broström, målare och skulptör, gjorde ett stort antal offentliga utsmyckningar runtom i staden.

Källa: Västerås konstmuseum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.