Foto: SVT

Nu får alla barn och unga glasögonbidrag

Uppdaterad
Publicerad

En ny lag ger barn och ungdomar mellan 8 och 19 år rätt till glasögonbidrag på upp till 800 kronor, och syftet är att skapa likhet landstingen emellan och att garantera de bästa förutsättningarna för skola och fritid, oavsett bakgrund eller funktionsförmåga.

Tidigare har endast barn upp till sju år och äldre barn med grava synfel varit berättigade att få bidrag – så kallade medicinska glas – men från och med 1 mars gäller alltså en ny lag – nu får alla barn och ungdomar upp till 19 år bidrag för glasögon och kontaktlinser.

– Det handlar mycket om att barn och unga ska få en bra fritid och kunna tillgodogöra sig skolgången också, för att kunna leva ett bra liv, säger Mari Vallin, verksamhetschef Resursenheten Västmanland, som hanterar administrationen kring bidraget.

Bidraget motiveras av behovet

Summan för bidraget är på 800 kronor, men det är inte ett engångsbelopp eller ett belopp som ges per år.

– Upplägget är att om det blir en synförsämring som motiverar ett glasögonbyte så får man ett glasögonbidrag.

Så det skulle kunna vara flera gånger per år?

– Ja, det skulle det, säger Mari Vallin.

Gäller alla inom åldergruppen

Uppskattningsvis berörs nästan 35.000 västmanlänningar av den nya lagen som också gäller asylsökande, ensamkommande och barn som vistas i Sverige utan giltigt tillstånd.

– Administrationen ligger på Resursenheten, det här är ju inte en vårdfråga utan det handlar om medborgarna i länet Västmanland, säger Mari Vallin.

Föräldrar behöver inte söka själva

Regeringen avsätter 120 miljoner kronor per år för att kunna införa bidraget, och hanteringen sker sedan hos landstingen.

– Våra medborgare går till en optiker, optikern ser till att den här ungdomen får glasögon, förälderna betalar glasögonen minus 800 kronor. De pengarna fakturerar sen optikerna till oss som vi betalar ut och som vi får statsbidrag för. Så föräldrarna behöver inte söka någonting utan det sker per automatik hos optikerna, säger hon.

Hur bidraget ska lämnas arbetas just nu fram i landstinget, men ska ske på det sätt som landstinget är mest ändamålsenligt, skriver regeringen på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.