Under juni och juli görs hälften av alla de utryckningar som görs på ett år av sjöräddningen. Petter Yderfors, skeppare på sjöräddningen i Västerås, menar att problemen kommer när det är semestertider då fler är ute på vattnet.
– Vi har egentligen två typer av uppdrag. Det är dels sådana uppdrag som vi helst åker ut på, den förebyggande sjöräddningen där vi hjälper våra medlemmar som inte är i akut behov av hjälp och sen har vi rena larm där vi hjälper alla i nödsituationer, säger Petter Yderfors.
Han berättar också att det vanligaste just nu är bogseringar som inte är så allvarliga, ofta orsakade av maskinhaveri eller en grundstötning.
Består av frivilliga personer
I Västerås består sjöräddningen av ett tjugotal frivilliga personer. De är tre jour-lag som turas om att ha jour var tredje vecka. De frivilliga personerna har arbeten på sidan av sjöräddningen och rycker ut när det behövs.
– Man får pussla och trixa lite med sin arbetstid men det går bra tycker jag, säger Monika Söder, besättningsman på sjöräddningen i Västerås.
”Ha koll på vädret”
Nu inför midsommar och semestrarna när många människor tar sig ut på vattnet tycker sjöräddningen det är viktigt att vara väl förberedd. Både Petter Yderfors och Monika Söder säger att det är viktigt att avstå från alkohol om man ska vara ute på vattnet men man behöver också tänka på en del andra saker.
– Titta främst på vädret och ha koll på vad som händer med det, ha sjökort med, ha flytväst på och ha mobilen i ett vattentätt fodral så att man kan larma ifall det behövs, säger Monika Söder.