Mellan 2018 och 2020 har en kartläggning av utemiljöerna gjorts och där har fokuset legat på gårdarnas kvalité utifrån fysiskt, pedagogiskt och hälsofrämjande perspektiv. Därefter har kommunen valt ut de förskole- och grundskolegårdar som har störst behov och som nu ska rustas.
Redan 2022 gjordes några förskolegårdar om där har det budgeterats totalt 10 miljoner för åren 2022 – 2023. För grundskolegårdarna valde kommunen att jobba i projektform och har därför jobbat i ett års tid med att planera utemiljön innan de första spadtagen kan tas.
– Nu i juni börjar vi med skolgårdarna och det är fem stycken som görs i år. Sedan har vi förarbeten på ytterligare några som görs om, berättar Maria Tsingos, lokalplanerare på Västerås stad.
Inte exakt som ritningarna
Tsingos ser framemot se hur allt börjar växa fram och även om det finns en plan för hur allt ska se ut, så kommer en del beslut tas på plats.
– Det kan handla om åt vilket håll en viss del ska vara vriden. Sådana beslut vill vi ta på plats tillsammans med entreprenören. Även om ritningarna för skolgårdarna är klara kommer det inte bli exakt så i verkligheten.
I klippet nedan: Utvecklare: ”Skötselperspektivet har gått före barnens behov”