På 1980-talet var rekommendationerna för gravida väldigt restriktiva och man trodde att kvinnan och fostret skulle skadas i samband med träning. Men i och med att mer forskning gjorts på ämnet och visat många positiva effekter med träning, har restriktionerna luckrats upp. Samtidigt finns fortfarande fördomar om gravida som tränar.
Cecilia Fridén, lektor på avdelningen för fysioterapi på Mälardalens universitet, menar att många kvinnor som fortsätter träna under graviditeten får reaktioner.
Gamla myter om träning
Det är en av anledningarna till att Fridén tillsammans med en barnmorska och fysioterapeut släppt en ny lärobok som handlar om träning för gravida.
– Boken behövs för att många lever kvar i de gamla föreställningarna om att fysisk aktivitet kan vara skadligt för fostret och kvinnan. Forskning har visat att så inte är fallet. Dock viktigt att poängtera att det gäller en graviditet som är utan komplikationer, förklarar hon.
Mindre restriktiva rekommendationer
En annan anledning till den nya läroboken, för bland annat barnmorskor och fysioterapeuter, är att träningsrekommendationerna för gravida uppdaterats och blivit mindre restriktiva de senaste åren.
– Det har kommit nya riktlinjer från både Världshälsoorganisationen (WHO) och från Folkhälsomyndigheten. Idag är rekommendationerna i princip samma för gravida som för en vuxen, berättar hon.
Hör Cecilia Fridén på MDU berätta om fördomarna som finns för gravida som tränar och om den nya läroboken klippet ovan.