Med ett utandningsmotstånd, PEEP, kunde lungornas volym bibehållas och funktionen var nästintill normal. Dessutom fick patienterna som ingick i studien påtagligt mindre mängd atelektaser, säger Erland Östberg. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Ny metod ska minska risker vid sövning

Publicerad

Risken för komplikationer vid sövning kan minskas med en enkel inställning i respiratorn. Det visar ny forskning som genomförts på operationsenheten vid Västmanlands sjukhus i Köping.

Inställningen innebär att patienten får ett utandningsmotstånd (PEEP), som i sin tur gör att personen får behålla mer luft i lungorna under operationen. De flesta patienter som sövs i samband med operation utvecklar sammanfallna lungavsnitt, så kallade atelektaser. Dessa försämrar syresättningen och kan öka risken för komplikationer, till exempel lunginflammationer.

24 patienter i Köping ingick i studien. Hälften lottades till sövning med PEEP (till vänster) och hälften utan (till höger). Foto: Robert Gustavsson/SVT

– Det som är unikt i vår studie är att vi har tittat på friska patienter som genomgår en ganska okomplicerad kirurgi. Vi har tittat på effekterna efter operationen precis innan väckningen och då har vi en väldigt tydlig skillnad mellan de patienter som fått ett utandningsmotsånd och de som inte har fått det, säger Erland Östberg, överläkare vid operationskliniken och doktorand vid Centrum för klinisk forskning i Västerås.  

Svårt att nå ut

Studieresultatet har publicerats i den amerikanska tidskriften Anesthesiology, och förespråkar att fler som sövs bör få utandningsmotstånd.

– Vi tycker att resultatet är så tydligt så att man kan gå ut med en rekommendation om det här, men det är faktiskt svårare än vad man tror i dagens samhälle att få genomslag med forskningsresultat, men vi jobbar på det, säger Erland Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.