Foto: TT/Montage: SVT

Ny sajt ska lära nyanlända om sexualitet

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Västmanland har tidigare berättat om hur synen på sexualitet skiljer sig mellan infödda svenskar och nyanlända. Nu öppnar en ny sajt där nyanlända ungdomar kan få information om hälsa, sexualitet och jämställdhet.

Det senaste året har ett stort antal barn och unga på flykt kommit till Sverige. Många är i tonåren — och en stor grupp saknar kännedom om frågor som rör kropp, sexualitet, rättigheter och skyldigheter, enligt den webbaserade ungdomsmottagningen UMO.

Nu ger regeringen Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i uppdrag att tillsammans med UMO ta fram en digital plattform där nyanlända kan lära sig om hälsa och jämställdhet.

Stor skillnad

Behovet av grundläggande kunskap om sex, relationer, jämställdhet, sociala koder och psykisk hälsa är stort i gruppen, enligt UMO.

– Just kunskapen om kroppen är väldigt låg, kunskapen om hur ett barn blir till, varför man ska skydda sig och hur man skyddar sig. När det gäller jämställdhet och rättigheter är kunskapen generellt mycket låg. Det kan handla om hur man som kille tar kontakt med en tjej, hur man umgås och hur man gör för att visa att man kär, säger Lotta Nordh Rubulis, projektledare på UMO för kartläggningen om nyanlända.

Ofta ser det helt annorlunda ut i de länder ungdomarna kommer ifrån.

– Det finns inte ungdomsmottagningar eller elevhälsa, man kanske inte ens har gått i skola, och aldrig umgåtts över könsgränserna på vad vi tänker som ett normalt sätt, säger Lotta Nordh Rubulis.

Fyra språk

Många unga nyanlända är vana nätanvändare och har smartphones eller dator, och därför ses en digital plattform som ett bra sätt att nå ut. På sajten ska fakta och berättelser varvas med bildspel och korta filmer. Fyra språk ses som extra viktiga att översätta till: dari, arabiska, somaliska och tigrinja.

Sajten ska lanseras via en kampanj bland annat i sociala medier, men UMO hoppas även att personal som i sitt arbete möter unga, som personal på ungdomsmottagningar och elevhälsa, ska hjälpa till att sprida information.

Viktigt är att se till att tilltalet passar alla.

– Oavsett kön måste man prata om ömsesidighet, respekt och att man har rätt till sin egen kropp. I och med att de nyanlända tjejerna är färre till antalet gäller det att säkerställa att deras perspektiv också kommer med, säger Lotta Nordh Rubulis.

Fakta: Många unga nyanlända

Senaste året har ett stort antal barn och unga på flykt kommit till Sverige.

Under 2015 sökte 70 384 barn asyl i Sverige. Av dessa var 35 369 ensamkommande under 18 år.

Merparten av ensamkommande unga är pojkar, 2015 var 93 procent pojkar och 7 procent flickor. De flesta kommer från Afghanistan, men även från Eritrea, Irak och Somalia.

Många har bristfälliga kunskaper om frågor som rör kropp, sexualitet, rättigheter och skyldigheter.

Många har också behov av information och stöd när det gäller den psykiska hälsan.

Källa: UMO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.