Foto: SVT/ImranHafizMuhammad

Sexualrådgivaren: ”Det är tabubelagt för många”

Uppdaterad
Publicerad

När invandrare kommer till Sverige blir de förvånade över den öppna diskussionen om sexlivet. Sexrådgivare Lotta Kajving säger att sexlivet skiljer sig mellan olika kulturer och att det är en viktig fråga som behöver diskuteras.

– Här ser man att kvinnor visar hår, kropp och allting, och det klart att det blir en kulturkrock för invandare, men då måste också informationen tala om att det här gäller i Sverige, säger hon.

Tabubelagt för dem

Sverige har en fri diskussion om sexliv och det syns på tv hur man kan njuta av sex. Men när det gäller andra kulturer ser det helt annorlunda ut.

Lotta Kajving berättar för SVT Västmanland att utländska muslimska kvinnor som hon har pratat med inte gärna lyfter fram sexlivet, det är tabubelagt för många.

– De har levt ett helt annat liv och när de ser öppet sexliv i Sverige blir de förvånade. Så det blir något helt annat för dem när de kommer hit, säger hon.

Vågar inte diskutera om sexliv

Många muslimska kvinnor i Sverige är klädda i långa slöjor och när de hör ord om sex blir de blyga och de vågar inte delta i diskussioner om sexlivet.

– Man har ju olika förutsättningar egentligen, till exempel västeuropeiska kvinnor och kvinnor från norra Afrika. Det kan vara ett stort problem som man vill arbeta med för att få bort, säger Elisabet Häggström-Nordin, forskare och universitetslektor vid Mälardalens högskola.

Kvinnor är undertryckta

Sexrådgivare Lotta Kajving upplyser om att kvinnor från olika länder kan vara undertryckta och det är viktigt att lära dem om den jämställdhet som gäller i Sverige.

– Jag tänker lite ibland att i andra kulturer ska kvinnor bara föda barn, men kvinnor behöver också njuta för att relationen ska bli bättre, säger hon.

”Problemet ligger hemma”

Lara Frías Ponce kommer ursprungligen från Chile och hon läser till byggingenjör vid Mälardalens högskola. Hon tror att problemet inte ligger i skolan utan i hemmet. Ungdomar känner sig bekväma att prata om sexlivet på ett öppet sätt i skolan men när man är hemma blir det annorlunda. Hon tror att det är svårare att prata om sex i vissa kulturer.

– Vi är väldigt öppna med att prata om sex i vår kultur, i familjen lär vi oss tidigt om det, säger hon.

Påverkar hela livet

Arsham Vajdi läser också till byggingenjör vid Mälardalens högskola. Han kommer från Iran och har bott i Sverige tio år. Han tror att det beror på vilket land man kommer ifrån, vilken kultur man har växt upp i, och många andra saker som påverkar hur man ser på sexlivet.

– Det är en jätteviktig del av livet och om man inte är öppen mot sådana frågor kan man inte utveckla sig och det påverkar andra delar av livet, säger han.

Behövs fullständig utbildning

Elisabet Häggström-Nordin säger att både nyanlända och svenskfödda behöver mer utbildning om sexlivet. Och man kan börja med ungdomar, men äldre behöver också information om sex för att sexualiteten finns genom hela livet. Ett sätt är att skolan kan samverka med föreningar och ungdomsmottagningar för att unga som kommer från olika kulturer och har funderingar om sex- och samlevnadsfrågor ska få information om sexlivet på ett bättre sätt.

– Jag vet att många lärare inte får fullständig utbildning inom sex och samlevnad på lärarutbildningen, och det är naturligtvis en brist. Det är bra om lärare är intresserade av att utbilda sig vidare, säger hon.

Omedvetna om sexuella rättigheter

I nuläget kommer många invandrare till Sverige som inte har tillräckligt mycket information om sina rättigheter om sex och relationer.

Sexrådgivare Lotta Kajving tycker att alla politiska partier behöver titta på den här frågan och se hur de kan gå igenom det och förbättra kunskapen hos många.

– Det här är en viktig samhällsfråga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.