Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Med klimatmålen som vi har kan vi inte bo på så stora ytor” Annsofi Söderholm är koordinator för det nya kollektivboendet som byggs i Västerås. Foto: Elvira Ringeborn/SVT

Hyresgäster handplockas till nytt kollektivt hyreshus i Västerås

Publicerad

I slutet av 2024 får Västerås sitt första co-living – ett koncept som går ut på att man bor tillsammans med andra och delar på exempelvis kök och vardagsrum.
– Det har varit ett jättestort intresse. Det är över ett hundratal som har mejlat in till oss och vill veta veta mer, säger Annsofi Söderholm, konceptkoordinator på Mimer.

I december i år beräknas femvåningshuset på Kopparbergsvägen vara inflyttningsklart. Totalt ska 30 personer bo i huset och på varje våningsplan finns en lägenhet som sex främlingar ska dela.

– Varje enskild person har ett eget rum, badrum och balkong och sen har man gemensamma utrymmen som kök och vardagsrum som man delar med de andra fem, säger Annsofi Söderholm.

Har intresset varit som ni väntat?

– Det är svårt att säga för vi har ju aldrig gjort det här förut. Vi är först i Västerås med att bygga ett co-living så vi visste inte riktigt hur gensvaret skulle bli.

Hyresgäster väljs genom intervjuer

Det krävs inga köpoäng för att flytta in i lägenheterna, istället tar man kontakt med det kommunala bostadsbolaget Mimer.

– Sen har vi ett samtal om upplägget och efter det träffas vi för att gå igenom mer djupgående om man är en person som skulle passa för att bo här.

De som har djur eller barn får inte bo i huset. För att flytta in krävs också att man uppfyller Mimers grundkrav om att kunna betala hyran, att inte ha betalningsanmärkningar och att man är över 18 år.

– Det handlar framför allt om att man som hyresgäst känner att ”det här är något för mig”, eller inte. Det passar ju inte alla.

Kösystem är ju en vanlig och på många sätt rättvis process. Hur ser ni till att det här blir ett rättvist system?

– Vi kommer ju gå på de här intervjuerna och att man själv känner att man vill dela den här typen av bostad, för det bygger ju mycket på delning. Jag tror att de personerna som är intresserade av det här och vill bo här kommer att få plats, säger Annsofi Söderholm.

”Med klimatmålen som vi har kan vi inte bo på så stora ytor” Starta videon för höra mer om konceptet och se planritning över lägenheterna där främlingar ska bo ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.