Forskarna Terence Fell, lektor i statsvetenskap, och Katarina Bälter, professor i folkhälsovetenskap på Mälardalens högskola, har samlat data från ungdomar i så kallade utsatta områden. Ungdomarna fick gick gå en promenad i sitt bostadsområde och fotograferade saker de gillade eller ogillade.
– När killarna fotade övervakningskameran beskrev de att de inte gillade den och kände sig övervakade. I tjejernas beskrivning framgår det hur mycket de tycker om kamerorna, de kände sig trygga. Vi vet att nån övervakar om det skulle hända något, säger Katarina Bälter, professor i folkhälsovetenskap på MDH.
Upprätta förbindelse
Tanken med forskningen är enligt Terence Fell att hitta ett sätt där de boende i områdena ska kunna berätta för de styrande politikerna vad som är viktigt för dem.
– Det vi gör är att upprätta en förbindelse mellan de som bor i området och de ansvariga politikerna, säger Terence Fell, lektor i statsvetenskap på MDH.
När är det bra att använda sig av den här metoden då?
– När man utvecklar nya stadsdelar kan det vara bra att fånga medborgarnas engagemang. Till exempel betydelsen att behålla grönområden, parker och ge plats för planer, säger Katarina Bälter.
Projektet har finansierats av Samhällskontraktet som är ett samarbete mellan MDH, Eskilstuna kommun, Västerås stad, Region Sörmland och Region Västmanland.