Foto: TT

Om två år ska hyrpersonalen i sjukvården vara borta

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 januari 2019 ska landstinget helt ha slutat med inhyrd personal, som stafettläkare och hyrsjuksköterskor. Tillsammans med övriga sätter nu Landstinget Västmanland ner foten.

– Utgångspunkten är ju att med egna medarbetare så skapar vi en kontinuitet för patienten. Det vill säga att vi få en mer patientsäker vård med högre kvalitet, säger Lena Johansson (S) landstingsråd med särskilt ansvar för personal.

Säger ja till nationellt projekt

Samtliga landsting och regioner ska, som det heter, nu ta ett gemensamt ansvar för att uppnå ett oberoende av hyrpersonal inom sjukvården.

Sveriges kommuner och landsting står bakom projektet och det kommer att tas fram en nationell strategi för arbetet inom områden som bland annat utbildning, arbetsmiljö och verksamhetsutveckling.

På onsdagen fattar landstingsstyrelsen i Västmanland det officiella beslutet att gå med.

Tror du att det här är möjligt?

– Ja, absolut det tror jag. Och vi måste tro på det.

Ökat mest i landet

SVT har tidigare rapporterat om landstinget Västmanlands höga kostnader för stafettläkare och hyrsjuksköterskor. Under en femårsperiod, 2010-2015, ökade kostnaderna för hyrpersonal med 505 procent.

Procentuellt sett är det den största ökningen i hela landet.

Men om det då går att göra någonting åt det här, varför har det inte gjorts tidigare?

– Ja man har ju gjort ett försök tidigare men här är det ju en underbyggd åtgärdsplan som krävs. När man tar den här strategin nationellt så ska det ju också kopplas på lokala handlingsplaner.

– Och jag tror att med gemensamma krafter och ett målinriktat arbete så kan vi absolut göra en förändring.

Lena Johansson (S), landstingsråd Foto: SVT

LÄS MER: Personalbrist orsak till vårdköerna

Psykiatrin klar i september

Ett första mål är att redan i september 2017 så ska alla hyrläkare inom psykiatrin vara borta.

Är det en rimlig tidsplan?

– Ja det hoppas jag verkligen. Det är en tidsplan som man har satt nationellt och som vi diskuterat lokalt också, säger Lena Johansson (S), landstingsråd med särskilt ansvar för personal.

LÄS MER: Förslag: Läkare och patient ska videochatta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.