Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Örebroare, IT-kille, bilälskare – möt Fredrik Munkvold, ny cruisinggeneral på Västerås summer meet. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Örebroare räddar cruising på Summer meet i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Förra året uteblev den så kallade ”fulcruisingen” under Summer Meet i Västerås. I år tar den nybildade föreningen Varos Cruising, ledd av en engagerad örebroare, över och ger den både älskade och kontroversiella programpunkten på folkfesten nytt liv.

– Vi startade föreningen med ett enda syfte – att arrangera cruising, säger Fredrik Munkvold.

För många av besökarna är den spontana cruisingen på kvällarna under mototorveckan i Västerås lika med summer meet. Men förra året ställdes den in, då arrangören för Summer meet, Klas Brink, inte orkade med ansvaret längre.

Örebroaren Fredrik Munkvold räckte upp handen och startade föreningen Varos Cruising som kommer arrangera årets upplaga av cruisingen. Kostnaderna ligger på runt 750 000 kronor, berättar Fredrik Munkvold. Största utgiften står ordningsvakter, trafikvakter och cruisingvärdar för.

Västerås Summer Meet

Cruising på kortare sträcka

I samråd med polisen har man därför bestämt att cruisa på en lite kortare sträcka än vanligt, i huvudsak längs Sjöhagsvägen och Kungsängsgatan.

Föreningen Varos cruising har fått bidrag på 200 000 kronor från Västerås stad. Sponsorer och marknadsknallar ska fixa resten enligt Fredrik Munkvold. Ekipagen som cruisar behöver inte betala någon avgift.

– Det blir cruising i år. Sen är det frågan om vi kan täcka upp budgeten helt. Men alla fordringsägare i år kommer få sina pengar.

I klippet ovan: ”Varför ska det till en örebroare?” – Möt Fredrik Munkvold, ny cruisinggeneral på Västerås Summer meet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Power meet kom till Västerås för första gången 1984. Sedan dess har turerna varit många. Se mer i klippet. Foto: Conny Sillén/TT

Cruising på Summer meet

Varos Cruising:

Fredag 5 juli kl. 19-01
Lördag 6 juli kl 17-01

Sträckan går utmed Sjöhagsvägen, Lögarängen och Kungsängsgatan.

Finbilscruising:

Fredag 5 Juli kl. 17-18:30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västerås Summer Meet

Mer i ämnet