Foto: TT/ SVT

Överläkaren: Därför är det så svårt att gå ner i vikt

Publicerad

Det kanske inte är så enkelt att fetma enbart handlar om för lite motion, fel kost och brist på motivation. Enligt flera forskningsstudier ska fetma snarare ses som en kronisk sjukdom än en karaktärssjukdom.

– Om du har blivit fet kan du inte bli av med fetman, säger Per Videhult, överläkare och sektionschef på överviktsenheten på sjukhuset i Västerås.

Enligt Per Videhult kan man tillfälligt banta och svälta sig. De flesta går dock upp i vikt igen, och många gånger väger personen mer än före bantningen. Individen får kämpa mot kroppens överlevnadsmekanismer. En kamp som de flesta förlorar.

Ett exempel på detta är en studie med deltagare från den amerikanska dokusåpan Biggest Loser. Där följde forskarna upp deltagarna sex år efter att de varit med i tävlingen – samtliga förutom en hade gått upp i vikt igen.

– Då tänker man att de hade fallit tillbaka i gamla mönster, men så var det inte. De tränade betydligt mer och åt betydligt mindre än de flesta. Då mätte man ämnesomsättningen och såg att den hade sjunkit med nästan 25 procent, säger Per Videhult.

I klippet ovan hör du överläkaren beskriva varför det är så svårt att gå ner i vikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.