Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Översvämning på flera håll i Bergslagen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dygnens kraftiga regn har orsakat höga flöden och översvämningar på flera platser. I Västerås har barriärer satts upp för skydda stadshuset från vattenmassorna i Svartån. I Sala har vattnet på söndagen sjunkit undan i reningsverket och avloppsnätet fungerar igen.

Översvämningar i Bergslagen

Trafikverket: Forstsatta problem efter ovädret

De höga vattenflödena och översvämningarna påverkar fortfarande trafiksituationen i framför allt Väsmanlands och Gävleborgs län.

Beträffande tågtrafiken skriver Trafikverket på söndagen att det förekommer både förseningar och inställda avgångar. Resenärer uppmanas att kontakta respektive tågbolag för detaljerad information.

På vissa vägar förekommer fortfarande översvämningar och andra hinder och trafikanter uppmanas att iakkta försiktighet hålla sig uppdaterade om läget.

Pinnat inlägg

Västerås: Vattennivåerna sjunker

De extrema vattenflödena i Svartån håller långsamt på att minska. Vid Vallbybron, inte långt från översvämmade Biskopsängens koloniområde, hade nivån på söndagsförmiddagen sjunkit med 40 centimeter.

- Men området är fortsatt farligt att vistas på och kommer vara avspärrat minst till på måndag eftermiddag, säger Malin Anneteg, kommunikatör på Västerås stad.

De hus som under lördagen riskerade att flyta i väg verkar dock inte ha rört sig ytterligare. Även i centrala Västerås har vattnet i Svartån sjunkit, så stadshuset klarade sig från översvämning denna gång.

Enligt väderprognoserna väntar inga nya regnmängder vilket innebär att vattenmassorna kommer att dra sig tillbaka från översvämmade områden.

Då ökar risken för skred och att träd välter och hamnar i ån där de kan fastna under broar och orsaka proppar och nya översvämningar. Men Malin Anneteg är inte särskilt oroad:

- Vi har bevakning dygnet runt och har både lastbilar och grävmaskiner i beredskap för att snabbt kunna rensa upp.

Extravallarna utanför stadshuset i Västerås på lördagen sattes aldrig på något allvarligt prov eftersom vattennivån nu sjunkit något. Foto: Boel Holm /TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stefan och grannarna i Sala hjälps åt att röja ur sina källare som blivit översvämmade.

Skolbussar ställs in i Sala

Sala kommun meddelar på sin hemsida att all skolskjuts från bolaget Axelssons ställs in måndagen 4/9.

Det kraftiga regnet har gjort många vägar oframkomliga. Särskilt drabbar det skolbussarna då de är ute på småvägar på landsbygden, skriver kommunen.

En skolbusschaufför ska ha gett sig ut och provkört sin sträcka, men nådde inte ens första hållplatsen.

Ny bedömning under måndagen

Under måndagen kommer ny bedömning göras av aktuella vägar och därefter tas beslut om hur skolbussarna kör under tisdagen. Här kan du följa uppdateringar om skolbussarna.

För information om VL:s reguljära busstrafik hänvisas till deras trafikinformation.

I en tidigare version stod det att all skolskjuts i Sala var inställd. Kommunen har sedan dess uppdaterat med att det i nuläget endast är ett bolag som ställt in sin skolskjuts.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Solweig Möller i Heby fick pumpa vatten ur sin källare hela kvällen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kommunalrådet i Sala: Respektera avspärrningarna

I Sala är Fabriksgatan, Långgatan och del av Väsbygatan avstängda tillsvidare på grund av översvämningarna.

Trafikverket har även stängt av viadukten vid Uppsalarondellen. De har också stängt av riksväg 72 mellan Sala och Heby.

Amanda Lindblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Sala, uppmanar alla att respektera avspärrningarna då det ligger mycket vatten.

Avpärrningarna kan justeras beroende på hur vattennivån förändras. Läs mer på Sala kommuns hemsida.

Se Amanda Lindblad om läget i Sala under söndagen:

Störningar i mobiltrafiken i översvämmade Heby

Flera basstationer för mobilteleni i Hebytrakten slogs ut i samband med översvämningarna och i vissa områden har det inte gått vare sig att ringa eller surfa.

Enligt operatören Tele2 är ska flertalet drabbade basstationer vara i drift igen.

På grund av de stora vattenmassorna under helgens regn släpper Sandviken energi ut avloppsvatten i Storsjön.

– Systemet hänger inte med, säger Viktoria Åkerlöf, driftchef på Vatten på Sandviken Energi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Under den tidiga söndagsmorgonen är stora delar av Heby kommun fortfarande översvämmad. Kommundirektör Emma Burstedt och hennes ledningsgrupp kommer under morgonen hålla ett möte med Region Uppsala och andra myndigheter för att diskutera en plan. Med på mötet kommer bland annat UL, Trafikverket, SMHI och Räddningstjänsten att vara, berättar Burstedt.

– Prioriteringen just nu i Heby är att att tömma reningsverket med pumpar så fort vattnet har sjunkit tillräckligt mycket.

Det går alltså inte att sätta in pumpar redan nu?

– Nej, det har varit för djupt med vatten. Vi tror att det ska gå idag.

Tåg mellan Örebro-Västerås stoppas

Sedan 18-tiden är det stopp i tågtrafiken mellan Västerås och Örebro på grund av höga vattenflöden.

- Så länge det rinner vatten som inte går att pumpa bort kommer vissa tåg att stoppas medan andra får dra ner på hastigheten. Det gäller tillsvidare., säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Bland annat körs Ostkustbanan och Bergslagsbanan med lägre hastighet på lördagkvällen.

Västerås bygger barrikader

Västerås stad arbetar förebyggande med att placera ut översvämningsbarriärer och att varna fastighetsägare för ännu högre vattennivåer.

- Vi har förberett med barrikader utanför stadshuset, där det är störst risk för översvämning, säger Johan Ahlström till SVT.

Han berättar att man också har beställt extra barriärer till en olaglig deponi i Skultuna.

- Vi behöver skydda den för att den inte ska flyta ut i Svartån.

Vid 17-tiden gick Mälarenergi ut och varnade för att det höga vattenflödet kan orsaka jordskred längs Svartån och att man därför bör undvika att gå i närheten av den, vilket P4 Västmanland var först med att rapportera.

Översvämningarna har även orsakat vissa stopp i tågtrafiken på flera håll i Västmanland och Gävleborg.

”I hela Sala kommuns vatten och avloppssystem, råder nu översvämning” står det på kommunens hemsida. Exakt hur det påverkar kommuninnevånarna är oklart, men arbetet med att avhjälpa de höga flödena har pågått sedan kl 18 på fredagen.

Enligt meddelandet på kommunens hemsida försöker man tillsammans med sanerare och Räddningstjänst avhjälpa problemen med de höga vattenflödena.

Flera hushåll ska även sakna ström på grund av översvämningarna.

De hushåll som råkat ut för att avloppsvatten tränger upp genom golvbrunnar i källaren uppmanas att bryta strömmen i de översvämmade lokalerna men se till att eventuell dräneringspump inte stannar. De uppmanas också att kontakta sitt försäkringsbolag för ”skadereglering och saneringsåtgärder i det akuta skedet”.

”Spola inte på toaletten”

Även i närliggande Heby, i Uppsala län, har det uppstått stora problem efter nattens massiva regn. Enligt kommunens hemsida är reningsverket översvämmat, vilket gör att dag- och avloppvattensystemet är svårt att använda.

Bland annat uppmanas kommuninnevånarna att ”inte spola på din toalett då rinner vattnet ut på golvet. Det är ingen fara med vårt dricksvatten och det kan du dricka som vanligt”.

Flera vägavsnitt i kommunen ska stå under vatten.

Även från Västerås kommer uppgifter om översvämningar och räddningstjänsten ska ha fått mer än 20 larm. Bland annat ska ett kolonistugeområde i Biskopsängen stå under vatten. Evakuering pågår och det finns risk att stugor kan flyta iväg.

Även södra Dalarna är drabbat. Bilder från bland annat Karlbo  och Djäknehyttan utanför Avesta visar stora vattenmängder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.