Patient tvingades uppsöka akutsjukvård efter tandhygienistbesök

Uppdaterad
Publicerad

När en äldre person behandlades av en tandhygienist lossnade låskolven till en så kallad blästerspets och hamnade i en av patientens lungor. Patienten opererades akut efter några dagar. Händelsen har anmälts enligt lex Maria.

Under behandlingen av en äldre person hos Folktandvården lossnade den så kallade låskolven. Tandhygienisten trodde att den hamnat någonstans i rummet. Patienten hade talsvårigheter och därför fungerade inte kommunikationen dem emellan, står det i ett pressmeddelande från Region Västmanland.

Tandhygienisten var övertygad om inget avvikande hade skett eftersom ”host- och sväljningsreflexer kan vara annorlunda hos äldre och sjuka patienter jämfört med yngre och friska”, står det vidare i pressmeddelandet.

Men några dagar efter tandläkarbesöket upptäckte en nära anhörig att patienten hostade, vilket slutade i ett akut sjukdomsförlopp och akut operation. Patienten är ännu inte återställd.

Nu har Folktandvården i Västmanland sett över rutinerna för hanteringen av det instrument som användes vid behandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.