Mötesplatser, engagerade, information och dialog. Det är grundpelarna i det pilotprojekt som Västerås stad har jobbat med de senaste två åren för att hitta sätt att göra staden ska innebära jämlika förutsättningar, tillit och framtidstro. Det startade med ett beslut år 2015.
– Vi såg att det finns ett behov av att hitta nya sätt för kommunen att samarbeta med boende, näringsidkare, föreningar och övriga civilsamhället för att öka tryggheten och tilliten i våra kommun- och stadsdelar och ta vara på den kraft som finns hos människor i olika åldrar. Både för att man ska kunna känna sig trygg men också kunna vara med och påverka och ”medskapa” för att utveckla området där man bor, säger Vicky Skure Eriksson som är ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande, som besluta om frågan mars.
Det projektgruppen har jobbat mycket med är att kartlägga vad varje stadsdel har behov, och sen kartlägga vilka resurser som redan finns genom att vara i stadsdelarna och ha dialog. För Viksängs var en fysisk mötesplats något de ville ha- det blev Hörnet, en lokal på bibliotektet.
Kommunen en möjliggörare
Syftet med projektet var att testa hur man kan jobba men också att hitta en roll som samordnar och underlättar ideella krafter.
– Det handlar inte om att kommunen nödvändigtvis ska göra mer saker utan snarare mer effektiva saker, säger Marinana Hede som är en av processledarna för det här pilotprojektet. Nu finns en slutrapport som den nya nämnden för idrott, fritid och förebyggande ska ta ställning till i mars.