En polis står utanför en byggnad och samtalar med en annan person. Bakgrunden visar en ingång med skyltar och fönster. Den polis uniformen syns tydligt, vilket indikerar en officiell situation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Under vissa förutsättningar kan polisen lämna information”. Nybyggeskolan är en av skolorna där polis, skola och socialtjänst delar information för att minska risken att ett barn hamnar i kriminalitet. Hör polischef Lars Jansson berätta om arbetet på skolan i Västerås. Foto: Elin Krell/SVT

I väntan på ny lag – så lierar sig polisen med skolorna i Västerås

Publicerad

Det finns i dag en stark sekretess som gör det svårt för polisen att informera en skola om en anställd skulle ha koppling till kriminalitet.

– Men på en övergripande nivå kan vi informera där vi ser risker, säger Lars Jansson, områdespolischef i Västerås.

Kriminella som jobbar på skolor i Västerås

SVT:s granskning visar att det finns flera personer som arbetar med barn och unga på skolor i Västerås som är dömda för brott eller har koppling till gängkriminalitet.

– Det finns en uppenbar risk för nyrekrytering. Det blir en form av insocialiseringprocess i flera led där personerna blir bekanta med varandra, säger Lars Jansson, lokalpolisområdeschef i Västerås.

Stark sekretess

Idag finns det en stark sekretess som gör att polisen generellt inte kan informera skolorna om en anställd skulle ha koppling till kriminalitet.

– Men utan att bryta någon sekretess kan vi ändå prata om den här typen av problematik och hålla skolorna informerade, säger Lars Jansson.

Samverkan med skolor

Polisen har i dag en generell samverkan med skolorna i Västerås. Vissa av dessa, som Nybyggeskolan, är prioriterade och är så kallade SSPF-skolor. Det är en modell för att upptäckta barn och unga som riskerar att dras in i kriminalitet.

Vad är SSPF?

SSPF står för skola socialtjänst polis och fritid. I SSPF samverkar skola, socialtjänst, polis och fritidssektor för att upptäcka barn och unga i riskzon för kriminalitet och/eller missbruk. Det är kommunerna som samordnar SSPF. Arbetssättet kan användas för att sätta in åtgärder i ett område, för en särskild grupp ungdomar eller för ett individuellt barn eller ungdom.

Inom SSPF kan en enskild handlingsplan för barnet tas fram där varje myndighet bidrar med sin del. Polisen kan till exempel bidra med att informera vårdnadshavare om att den unge påträffas i olämpliga miljöer eller med att skjutsa hem den unge i sådana fall.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.