Foto: TT

Polisen: Därför tvingades vi gå ut med den misstänktes nationalitet

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på sociala medier efter Ikea-morden har fått polisen att säga mer än de vill göra.

– Vi har gått ut med uppgifter vi annars inte hade gått ut med, säger kommenderingschef Per Ågren idag, något som också påverkar utredningsarbetet negativt.

Trycket har varit massivt på olika nätsidor efter morden på Ikea. I olika trådar och forum har det spekulerats vilt i hur, varför, vem eller vilka som utfört gärningen. Motivbilderna har avlöst varandra, förstärkts och vuxit till något allt mer allmänfarligt och systematiskt i och med fabricerade beskrivningar av vad som sagts och gjorts i samband med attacken.

Detta har i sin tur påverkat polisen till den grad att de känt sig tvingade att berätta mer än de annars hade gjort. Bland annat uppgiften om den misstänktes nationalitet och var han bodde, något man aldrig gjort under mer normala omständigheter.

Knivdådet på Ikea

– Det hade vi inte gjort eftersom vi inte över huvud taget vill kommentera en enskild misstänkt, men det pågick en väldigt stor ryktesspridning och vi bedömde att det var nödvändigt ur det trygghetsskapande perspektiv vi också har i vår verksamhet, säger Per Ågren.

Vittnen riskerar påverkas

Opåverkade vittnesuppgifter är avgörande i en brottsutredning och ju mer som kommuniceras externt ju större risk att vittnen som finns runt händelsen riskerar att mer eller mer eller mindre omedvetet påverkas i sin berättelse.

Samtidigt kan den ryktesspridning som pågår under utredningstiden ge upphov till stor oro hos människor som i brist på information från polisen istället vänder sig till nätforumen.

– Det var med ganska stor vånda vi diskuterade det här men det tippade mot att vi måste ge större saklighet i den debatt som pågår där ute, den började helt tippa över, säger Per Ågren och fortsätter:

– Det är en avvägning mellan det trygghetsskapande och risken för att skada utredningsarbetet. Vi skulle givetvis aldrig gå ut med en uppgift som torpederar utredningen men det är en svår avvägning.

Har skadat utredningsarbetet

Nationalitet är en uppgift som normalt inte lämnas ut, liksom preciserade boende- eller familjeuppgifter. Men drevet på sociala medier var så extremt att Västmanlandspolisen gjorde bedömningen att något måste göras för att stoppa ryktesspridningen.

Samtidigt konstaterar Per Ågren att det faktum att uppgifterna lämnats ut också har skadat utredningsarbetet. Hur mycket återstår att se.

– Vi kommer att utvärdera det operativa längre fram. Det är först när vi är färdiga med förundersökningen som vi kan säga hur stor negativ påverkan det har haft, för negativ är den, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet