Enligt organisationen Hjärt-lungfonden överlever 11 procent av de som drabbas av ett bevittnat plötsligt hjärtstopp. Det är mer än dubbelt så många som för 30 år sedan.
Att det ökat beror enligt Svenska Hjärt-lungräddnings-registret bland annat på att fler drabbade får hjärt-lungräddning tidigt och att hjärtvården på sjukhus förbättrats.
En av dem som överlevt ett plötsligt hjärtstopp är polisen Joachim Björk, han hade tur att kollegan Rebecca Augustin var med på träningspasset.
– Jag trodde först att han skämtade när han la sig ner på marken, säger Rebecca.
När hon förstod allvaret larmade hon 112 och började göra hjärtkompressioner.
Sms-livräddare tog med hjärtstartare
600 meter från platsen befann sig sms-livräddarna Tomas Eriksson och Andreas Qvick, när deras telefoner plötsligt slog larm.
– Jag tittade på Andreas och frågade: ”Ska vi åka?”. Sedan sprang vi ut till bilen, säger Tomas Eriksson.
På vägen ut slet de med sig en hjärtstartare.
– Det var mycket som gick rätt den där dagen, konstaterar Rebecca Augustin, som hade gjort hjärtkompressioner i åtta minuter innan ambulansen kom till platsen.
Nyligen tilldelades trion utmärkelsen Årets hjärt-lungräddare 2023 under en prisceremoni i Sala.
Nästa mål: Vasaloppet
Nu har det gått ett drygt halvår efter hjärtstoppet, som orsakades av en blodpropp – och Joachim kan bara konstatera att han hade tur den där maj-dagen.
– Det finns inget jag kan göra eller säga för att tacka dem nog, säger Joachim.
Redan en och en halv månad efter händelsen var han tillbaka i tjänst. Nu tränar han inför nästa års Vasalopp.
I klippet återvänder poliskollegorna till platsen och berättar om träningspasset som blev till en mardröm – med lyckligt slut.