Henric Eriksson, polis i Sala

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Uniformerad eller civil personal” – i klippet berättar polisen Henric Eriksson mer om hur deras arbete mot dopning går till på gymmen. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Polisen växlar upp mot dopning – fem misstänkta togs på gym i Sala

Publicerad

I tisdags förra veckan gjorde polisen insatser på fem gym i Sala – och flera personer togs misstänkta för dopingbrott. Insatsen var början på en ny arbetsmetod som polismyndigheten gör tillsammans med flera gym i staden.

Syftet till det nya samarbetet mellan gym och polis, som Sala Allehanda berättat om, är att få stopp på användningen av anabola androgena steroider och andra dopingpreparat. Dels ur en hälsosynpunkt men också för att sätta krokben för annan brottslighet som finansieras av att sälja dopingpreparat.

– Vi vet att organiserad brottslighet tjänar väldigt stora summor pengar på att sälja de här preparaten på internet, säger kommunpolisen Henric Eriksson.

– Kan vi stoppa en brukare i ett tidigt skede redan på gymmet så tar vi bort en framtida inkomst till organiserad brottslighet, vilket innebär mindre pengar att köpa vapen och narkotika. Vilket i förlängningen betyder ett tryggare samhälle för alla.

Aggression en bieffekt

Han lyfter även att aggression är en bieffekt av dopning, och att preparat i kombination med alkohol gör brukare mer våldsbenägna.

Arbetsmetoden, som går under namnet ”100 % ren hård träning”, kommer fortsätta framöver med fler besök på gymmen.

I klippet berättar polisen mer om hur de jobbar vid tillsynen på gym.

Thomas tränar på gym: ”Dopning hör inte hemma här”

Thomas Leeapple från Sala på gymmet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Börja träna mer” – så säger gymmare och gymägare om polisens nya sätt att jaga dopning i Sala. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.