Joakim Strandberg, enhetschef vid enheten för drogprevention på Folkhälsomyndigheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Joakim Strandberg, enhetschef vid enheten för drogprevention på Folkhälsomyndigheten på tre frågor om dopningspreparat. Foto: Kallestad, Gorm, privat.

Dopning-experten om de vanligaste biverkningarna

Publicerad

Uppskattningsvis är det runt 30 000 personer som regelbundet dopar sig. Men siffran är gammal och det är idag oklart hur stort problemet egentligen är.

– Det är verkligen någonting som vi behöver titta noggrannare på, säger Joakim Strandberg, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Men vilka biverkningar är de vanligaste när man tar dopningsmedel? Är det vanligt att man söker hjälp när man tar dessa preparat? I klippet får du svara på dessa frågor.

Antidopningsdagen

På tisdagen är det antidopningsdagen, instiftad av nätverket PRODIS, som syftar till att lyfta problematiken som finns kring dopningsmedel.

FITNESS OCH HÄLSA

Flera aktörer arbetar med dessa frågor. Folkhälsomyndigheten är en av de som har regeringsuppdrag att arbeta för ett samhälle fritt från doping.

– Det är viktigt lyfta skada som det gör för de som tar men även människor runt om kring som påverkas, säger Joakim Strandberg.

NÄTVERKET PRODIS:

PRODIS står för “Prevention av Dopning i Sverige” och är nätverket bakom arbetsmetoden 100% Ren Hårdträning. Syftet med nätverket är att utveckla och sprida metoden för att förebygga och minska användningen av Anabola Androgena Steroider och andra dopningspreparat

Källa: STAD Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FITNESS OCH HÄLSA

Mer i ämnet