Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Robert Gustavsson/SVT

Polishelikoptern en vanligare syn – så har gängvåldet ändrat uppdraget

Uppdaterad
Publicerad

Placerade på fem orter i landet genomför de över 3 000 uppdrag årligen. Och senaste årens eskalerade gängkriminalitet har inneburit ett förändrat arbete för polisens helikopterverksamhet.

– Vi är där det har hänt något, men flyger också på platser där det finns risk för brott, förklarar Dick Johansson, sektionschef på polisflyget/Noa.

Sedan terrordådet på Drottninggatan 2017 har polisens helikopterflotta utökats från sju till nio. Placerade i Boden, Östersund, Stockholm, Göteborg och Malmö är de redo att åka dit i landet där de bäst behövs.

Och polishelikoptern har blivit en vanligare syn i skyn över fler mellanstora svenska städer, som Eskilstuna, Västerås och Norrköping. I sociala medier ställer sig många genast frågan vad som hänt?

Fler skjutningar och sprängningar är en anledning, polishelikoptern deltar allt oftare i jakten på gärningsmän. Men en stor del av tiden i luften är också ett brottsförebyggande arbete kopplat till gängvåldet.

– Bara för att vi flyger runt innebär inte det att någonting har hänt. Utan vi är redo för om det skulle hända, förklarar en av polisens helikopterpiloter som SVT har träffat.

Kostar över 100 miljoner

Driftkostnaden för en flygtimme är i dagsläget cirka 18 000 kronor. Med omkring 6 300 flygtimmar per år innebär det totalt 113 miljoner kronor – och då tillkommer flygbränsle och löner.

Är det motiverat? – i klippet svarar Dick Johansson på hur han ser på kostnaderna och beräknar hur många liv som räddats.

Lista: Då flyger polisens helikopter – tre vanligaste uppdragen

En blå polishelikopter på en gräsmatta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polishelikoptern har blivit en vanligare syn i skyn över fler mellanstora svenska städer. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Utrustning på polisens helikoptrar

• Värmekameror

• Strålkastare

• Vinschar

• Foto- och filmutrustning

• Högtalare

• Pejlutrustning

• Glasögon för mörkerseende

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.