I klippet berättar chefläkare Mats Stenberg varför regionen inte tar ansvar för arbetsmiljön vid provtagningsbussarna. Foto: Amanda Hemberg Lind/Robert Reinholdsson/SVT

Regionen om kritiserade provbussarna: ”Utanför vår kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Efter fackets hot om skyddsstopp på grund av risk för testpersonalens hälsa har nu förbättringar gjorts enligt facket Kommunal. Detta bekräftas av regionens chefsläkare Mats Stenberg. Ansvaret ligger dock inte hos regionen, säger han.

Efter ett möte under torsdagen är fackets hot om skyddsstopp för coronaprovtagningen på bussarna i Västerås och Sala tillfälligt avvärjt. Kommunals skyddsombud Reza Forghani bedömde arbetssituationen som okej efter en kontroll under dagen. Anledningen till det eventuella stoppet var att stora brister uppdagats i personalens utbildning och hanteringen av skyddsutrustning.

Ansvaret ligger hos leverantören

Provtagningen görs av ett upphandlat bolag som i sin tur anlitat ett bussbolag att tillhandahålla personal. Allt som innefattar den mobila provtagningen i länet ligger hos leverantören, enligt regionens chefsläkare Mats Stenberg.

Men det kan ju öka smittspridningen, och det är ju regionens ansvar?

– Ja vi är ju en aktör i det här. Skulle det leda till smittspridning är det ju allvarligt och det får utvärderas. Men det kan jag inte säga något om nu, säger han.

Duckar ni för frågan?

– Självklart kan man säga det. Värderingen av det ska jag inte göra förstås. Jag kan bara säga att vi fått en erbjuden lösning och att det är en seriös aktör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.