Jani Stjernström, ordförande för Vårdförbundet i Västmanland är kritisk till hur lönepolicyn är utformad. Medarbetaren står inte med någonstans. Foto: Rebecka Mårtensson

Beslut om lönesättning för 7600 anställda inom regionen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen ska Region Västmanlands nya lönepolicy klubbas. Den avgör riktningen för hur cirka 7 600 medarbetare ska lönesättas.

– Det största problemet är att det är en lönepolitik som inte visar att man kan göra lönekarriär inom en och samma arbetsgivare, säger Vårdförbundet.

Policyn klargör hur regionen ser på lön och lönebildning och ses över då och då. Det står bland annat att lönesättningen ska vara differentierad och fri från diskriminering. Det står också att den inte ska användas som ett internt konkurrensmedel.

Samsyn viktig

Regionsrådet Lena Johansson (S) är nöjd över att policyn nu är väldigt politiskt förankrad efter att ha återemitterats en runda. Hon menar att det är viktigt att chefer har samsyn när det gäller lönesättning eftersom att regionen är en stor organisation. 

– Det gör att vi behöver ett tänk som hänger ihop i hela organisationen.

Foto: Rebecka Mårtensson/SVT

Minska förflyttningar

Jani Stjernström från Vårdförbundet pratar om lönekarriär mellan olika enheter i Regionen. Lena Johansson (S) vill att det ska vara så attraktivt som möjligt att stanna på arbetsplatsen också om man vill göra karriär.

– Med den nya kompetensmodellen ska man kunna utvecklas inom sitt område på sin klinik. Så att man inte känner att man inte behöver flytta för att höja sin lön, säger regionrådet Lena Johansson (S).

Facklig kritik

Vårdförbundet är kritiskt på framförallt två punkter vad det gäller den nya policyn: att lönesättningen inte ska användas som ett internt konkurrensmedel och att chefen ska förankra beslut om lön med närmaste chef.

Hör mer i klippet.

Jani Stjernström, ordförande för Vårdförbundet i Västmanland är kritisk till hur lönepolicyn är utformad. Medarbetaren står inte med någonstans. Foto: Rebecka Mårtensson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.