Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lina Eriksson är regionråd för Liberalerna i Västmanland.

Regionrådet om vårdcentralernas vaccinvinster: ”Granskar inte deras ekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

Trots privata vårcentralers kända miljonvinster, genom att exempelvis ha få anställda, säger Region Västmanland fortfarande att de inte granskar primärvårdens ekonomi.

– Vi mäter kvaliteten, att de gör det de ska, säger regionrådet Lina Eriksson (L).

Under pandemin har vårdcentralerna i Västmanland fått dela på minst 99 miljoner kronor i statliga ersättningar för vaccinering. Det har lett till stora vinster, som inte alltid har stannat kvar på vårdcentralerna, visar vår granskning.

När vi tittade på undersökningar om tillgänglighet visade siffrorna något som vårdcentralsägarna säger inte stämmer. Men Region Västmanland gör egna mätningar och regionrådet säger sig ha koll på hur vårdcentralerna sköter sig.

– På det stora hela bra skulle jag säga, men det är klart att det alltid finns saker att utveckla, ser vi att något avviker för vi en dialog med verksamheten, säger regionrådet Lina Eriksson (L).

Bra förebild

Under pandemin har även regionens egna vårdcentraler, som normalt sett är förlusttyngda, gått med överskott. Lina Eriksson säger att det har med de extra ersättningarna för vaccineringar att göra, att man har velat anställa men inte kunnat och även ett minskat söktryck. Men också att de regionegna sedan några år drivs i intraprenadform.

Det går bättre när vårdcentralerna drivs under mer företagsliknande former?

– Ja, nu ansvarar de själva för både intäkter och resultat på ett annat sätt än tidigare och jag tror att det är ett bra sätt att driva verksamhet.

I klippet svarar regionrådet på om man tänker kräva tillbaka pengar från vårdcentraler som tjänat miljoner genom coronavaccineringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.