Skärmbild från Tiktok och Instagram. I mitten två av ambassadörerna till Kebabfabriken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En miss av mig”. ”Jag är dålig på det”. Se kreatörerna Joel Löfqvist och Mi de Keiser reagera på bristerna i deras reklammarkering. Foto: Caroline Slotte/SVT/Skärmbilder från Tiktok och Instagram

Reklamvideor på Tiktok bryter mot marknadsföringslagen – raderades efter SVT:s intervju

Publicerad

Att få mat som betalning för reklaminlägg på sociala medier var en deal som passade västeråsaren Mi de Keiser och örebroaren Joel Löfqvist perfekt. Men majoriteten av de inlägg som de publicerat i samarbete med Kebabfabriken saknar reklammarkering.

– Jag kan personligen vara lite dålig på det, att reklammarkera, säger Joel Löfqvist.

I två år har Joel Löqvist varit ambassadör för restaurangkedjan, medan Mi de Keiser började för några månader sedan. Inläggen de publicerat är allt ifrån att de plockar ihop en måltid, recenserar maten eller tävlar ut presentkort. Enligt dem själva finns inget krav från företagets sida att reklammarkera, men båda är medvetna om att det är något som bör göras vid samarbeten.

Videor raderas efter intervju med SVT

Enligt marknadsföringslagen ska det tydligt framgå att det rör sig om reklam och dold marknadsföring är förbjuden.

– I och med att jag varit här tidigare och ätit samt lagt ut om det på sociala medier så blir det ingen skillnad för mig. Jag kommer bli bättre på att reklammarkera, men även innan jag var ambassadör sa jag i en video att ”det här är inte reklam, men ni måste åka hit och äta”, förklarar Joel Löfqvist.

Mi de Keiser fortsätter:

– Att jag inte reklammarkerat inläggen är en miss av mig, det är som att man gör en miss i vilket jobb som helst, förklarar hon.

Efter intervjun med SVT har båda två raderat samarbetsvideona som saknade korrekt reklammarkering på Tiktok.

Om att få mat i utbyte mot reklam: ”En kul grej”

Men avtalet med att få mat i utbyte mot reklam är både Joel och Mi positiva till, men informationen om att de behöver deklarera det som inkomst har endast en av dem koll på.

– Jag har inte reflekterat alls på det. Jag har mer tyckt det är en kul grej. Det är något jag får kolla närmare på, säger Joel Löfqvist.

Några dagar efter intervjun med SVT skickar Kebabfabriken ut ett meddelande till sina ambassadörer med uppdaterad information. Det om att alla inlägg ska märkas som reklam samt att all mat de får ska deklareras som inkomst.

I videon: Se kreatörerna reagera på sina marknadsföringsmissar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.