De bistra tiderna märks på bostadsföretaget Mimer, och en konsekvens är att fler än någonsin blir avhysta från sina lägenheter. Förra året gjorde Mimer 21 avhysningar och i år är man uppe i 30 . I ett av fallen berodde det på att hyresgästen stört sina grannar, de övriga beror på obetalda hyror.
– Men i de allra flesta avhysningar så är det personer som inte bor där längre, eller det är någon annan än hyresgästen som bor där. I de fallen känns det rätt att vi tar tillbaka lägenheten.
Enligt Kronofogden drabbas fler barn i dag av vräkningarna. Helena Sundin betonar att man samarbetar med Västerås kommun, och att inga barn ställs på gatan.
Inkassokraven ökar
Det finns också andra signaler på att fler har svårt att klara hyran. Antalet inkassokrav har också stigit och är fler än någonsin.
– Det har inte stigit så att det är alarmerande i sig, men vi ser att det är fler som verkar ha det lite tuffare att betala, säger Helena Sundin.
I klippet berättar Mimer hur många barn som drabbats och hur de säkerställer att barn inte ställs på gatan.
Vräkningar
Hittills i år har Mimer avhyst 30 hyresgäster. De senaste tio åren har antalet avhysningar varierat mellan 12 och 24.
När det gäller barn som drabbas av avhysning så finns det inte en pågående ökning utan antalet fall har varierat över tid. Kronofogden, som gör statistiken, räknar också de barn som bor delvis hos en förälder som blir vräkt. 2021 drabbades många barn av föräldrarnas vräkning i Västerås, förra året var det bara fyra barn och under första halvåret 2023 har tio barn vräkts i Västerås.
2021 hade Mimer i snitt drygt 200 inkassoärenden per månad, året efter hade de ökat till 260 och i år har det varit 280 krav i månaden som går till inkassoföretag.