En fjärdedel av alla ungdomar lämnar gymnasiet efter tre år utan slutbetyg. Foto: SVT

Roger Haddad (L): ”Snällbetyg” ges till elever utan tillräckliga kunskaper i grundskolan

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av alla ungdomar lämnar gymnasiet efter tre år utan slutbetyg. Västmanlandska skolresultatet har dessutom legat under riksgenomsnittet. – Vi har problem med ”snällbetyg” oavsett om du har uppnått målet eller inte så släpper man igenom elever av omtanke för eleverna, säger Liberalernas skolpolitiske talesperson i riksdagen Roger Haddad.

– I Västerås ger vi inga snällbetyg på våra kommunala skolor varje fall, säger ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämden Karin Lidman (S).

Att så många som 25 procent inte fullföljer sin gymnasieutbildning beror enligt Roger Haddad (L) på att eleverna lämnar grundskolan utan tillräckliga kunskaper.

– När man jämför betyg från slutbetyg i årskurs nio och första betyget i gymnasiet så ser vi på avvikelser. Det innebär att många elever som inte har tillräckliga förkunskaper har fått komma in på gymnasiet och slås sedan ut, säger Roger Haddad (L)

Genomströmningen ökar igen

Enligt en rapport från Skolverket så har genomströmningen av elever i riket ökat de senaste åren. Ökningen har främst skett på de högskoleförberedande programmen.

– I Västerås har vi sett en positiv utveckling över tid. Fler klarar sin gymnasieexamen på tre år och att betygsresultaten har gått upp, särskilt på våra yrkesprogram, säger Karin Lidman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.