Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur det nya elchockvapnet fungerar och i vilka situationer det används. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Så använder polisen nya elvapnet – hade inte hindrat att män sköts av polis i Västerås

Publicerad

Polisen i Västmanland har nu börjat använda sig av sitt nya elchockvapen, Taser 7. Men det användes inte när två män i två olika händelser skottskadades av poliser i Västerås.

– I sådana situationer är skjutvapen det enda sättet vi kan försvara oss på, säger Magdalena Johansson, polisens utbildningssamordnare.

Den senaste tiden har det varit två situationer då polisen i Västmanland tvingats använda skjutvapen – incidenten i Skultuna då en person uppträdde hotfullt mot polisen i samband med ett ingripande, och vid våldsdådet i Västerås när polisen skulle gripa gärningsmannen som skadat fyra personer.

– Polisen hade tillgång till elchockvapnet. Men det är inte så att det kan användas i alla de situationer då vi använder skjutvapen, förklarar Åse Sonnbjer.

Om polisen utsätts för våld som innebär fara för liv och hälsa ska inte elchockvapnet användas.

– Vi kommer nog tyvärr alltid behöva ha kvar skjutvapen. I sådana situationer är det väl det enda sättet vi kan försvara oss på – eller försvara någon annan, säger Magdalena Johansson.

Känner sig tryggare

I Västmanland har de flesta poliser i yttre tjänst hunnit få utbildning på det nya vapnet.

– Vi har året på oss att föra in det i yttre tjänst, och det är några kvar som ska utbildas, säger Åse Sonnbjer, samordnare för Polkon, som står för polisiär konflikthantering.

Det är ännu inte så många poliser som prövat att använda de nya vapnen skarpt. Men från de poliser som gått utbildningen har responsen varit positiv.

– De känner sig tryggare. Det finns ett redskap till på bältet att använda, innan våldet eskalerar, säger Åse Sonnbjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.