Kvinna varnar för lustgas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelserna har nu tagit fram ett informationsmaterial om lustgas. Foldern riktar sig till tonårsföräldrar. Foto: SVT

Så farlig är lustgasen – nu varnas tonårsföräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Lustgas köps i vanliga butiker och sprids som drog bland unga – helt lagligt. Nu går landets länsstyrelser ut med information till tonårsföräldrar om riskerna.

På senare år har lustgas blivit allt vanligare som berusningsmedel bland unga och vuxna.

Den säljs, utan åldersgräns, i form av små patroner eller gastuber, avsedda för att spritsa grädde. Men i stället inhaleras gasen, ofta från ballonger, för att skapa ett rus som varar i någon minut.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

– Jag tror att det är få vuxna som förstår att lustgasen som säljs är farlig, säger Eva-Linnéa Eriksson på Länsstyrelsen i Västmanland, som med övriga länsstyrelser skapat en folder om lustgas som riktar sig till tonårsföräldrar.

Hur ska ni se till att materialet på länsstyrelsens hemsida når föräldrar?

– Vi använder våra kanaler till skolan, socialtjänsten och polisen eftersom det är de som ofta har direkt kontakt med föräldrar.

Det var i mars i fjol som regeringen gav i uppdrag att ta fram materialet.

Utredning om lustgas klar i mars

Den förra regeringen tillsatte 2022 en utredning om reglering av gasen. Utredningen, som nuvarande regering tog över, blir klar senare nu i mars.

Finland och Danmark har redan förbjudit att sälja lustgas i berusningssyfte.

Starta videon för att höra Eva-Linnéa Eriksson från länsstyrelsen svara på tre frågor om informationskampanjen om lustgas.

Så farlig är lustgas

• Lustgas används främst som smärtlindring vid förlossningar och är då utblandad med syrgas, till skillnad från den koncentrerade gas som används i berusningssammanhang.

• Gasen köps i form av små patroner eller större tuber och andas oftast in genom en ballong. Berusningen varar i någon minut, skapar avslappning, kan ge smärtlindring och hallucinationer.

• Frekvent, långvarig användning kan skapa brist på vitamin B12. Stor B12-brist kan orsaka nervskador, domningar, förlust av känsel och muskelsvaghet. Att ta vitamintillskott hjälper inte då lustgas förhindrar upptagningen av dessa.

• Vid enstaka tillfällen kan koncentrerad lustgas skapa syrebrist och kortvarig svimning. Det normala är att du återfår medvetandet när du andas in syre igen. Det höga trycket i gastuben gör att gasen är väldig kall och kan därför orsaka köldskador i mun, näsa och svalg, om man andas in den direkt från tuben.

Källa: Giftinformationscentralen, Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet