Linda Lindgren, teamledare för de fältande socialsekreterarna i Västerås, i jacka med texten ”Fält” i Vasaparken i Västerås på hösten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linda Lindgren, teamledare för de fältande socialsekreterarna i Västerås, om varför metoden SSPF fungerar. Foto: Maja Tengnér/SVT

Så gör Västerås för att stoppa kriminellas rekrytering av barn

Uppdaterad
Publicerad

I Västerås har fältarbetande socialsekreterare ett tätt samarbete med polis, skola och fritidsgårdar. Det lyfts upp av Brottsförebyggande rådet som ett exempel på arbete som motverkar kriminellas rekrytering av barn.

– Vi måste in snabbare än någonsin, säger Linda Lindgren, teamledare för de fältande socialsekreterarna i Västerås.

Allt yngre barn dras in i kriminalitet. Det menar fältarbetande socialsekreterare i Västerås, som ser spelplanen förändras snabbt.

– För några år sedan var det trettonåringar som var i riskzonen, men nu är det nere på mellanstadieåldern, säger Linda Lindgren, teamledare för de fältande socialsekreterarna i Västerås.

Hon jämför de kriminellas rekrytering med den långsamma grooming som pedofiler kan utsätta barn för – men ser också att en snabbare, mer våldsam typ av rekrytering ökar. Barn kan tvingas att utföra tjänster åt kriminella under hot om våld, och dras in i kriminalitet på det sättet.

Polis, skolor och socialtjänst samarbetar

Västerås ligger långt fram i den typ av samverkan som många städer har infört på senare tid. Här kallas det SSPF – socialtjänst, skola, polis och fritid i samverkan. Och arbetet ger resultat, särskilt för de yngre barnen, enligt Linda Lindgren.

”Då lyckas vi rädda dem” Hör Linda Lindgren om insatserna som fungerar i dragkampen om barnen mot de kriminella gängen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.