Cheerleadingförbundet valdes så sent som 2019 in i Riksidrottsförbundet. I och med det fick cheerleading ett erkännande som idrott i Sverige.
I Västmanland finns lag i Västerås, Köping, Kolsva och Kungsör.
– Cheerleading har fått ett uppsving. I vår lilla förening är vi runt 40 aktiva men vi tävlar mot föreningar med flera hundra utövare, säger tränaren Annelie Carlsson, som för tolv år sedan startade United Cheer Athletics i Kungsör.
Tog VM-silver i cheerleading
Det består av ett tävlingslag för juniorer mellan 13 och 17 år, samt två lag för yngre barn.
– Vi har köer och skulle nog kunna ha ett lag till om vi bara haft fler tränare.
I år har mycket hänt inom svensk cheerleading. Idrotten fanns för första gången med under SM-veckan i mars och sändes på SVT. I april tog Sveriges damlandslag VM-silver i cheerleading.
– Jag tror att det kommer locka ännu fler utövare framöver, säger Annelie Carlsson.
Wilma, 16, satsar på cheerleading: ”Ingen larvig sport”
Svenska cheerleadingförbundet
• Bildades 1995 och tillhörde tidigare Sveriges amerikanska fotbollsförbund. Valdes 2019 in i Riksidrottsförbundet och 2022 in i Sveriges olympiska kommitté. Cheerleadingförbundets mål: Göra det till en OS-gren.
• I Sverige finns drygt 18 000 utövare i 59 föreningar.
• I riksmästerskapet i Helsingborg i maj kom Västeråslaget Rising Cheer Athletics tvåa i klassen senior level 1. Köpingslagen Sparks Shooting Stars och Sparks Universe blev femma i klassen junior level 2, respektive tvåa i klassen senior level 2. United Cheer Athletics från Kungsör kom tia i sin klass, junior level 1.