Cheerleadinglaget United Cheer Athletics i Kungsör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer i klippet om hur cheerleading i Sverige har förändrats med åren och följ tävlingslaget United Cheer Athletics i Kungsör. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Så har cheerleading förändrats i Sverige: ”Finns många fördomar”

Publicerad

Tidigare förknippades cheerleading mest med amerikansk hejaklack. I dag är det en erkänd idrott som växer i Sverige.

– Vanligaste fördomen? Att vi står med pom-poms och hejar på andra lag, säger Annelie Carlsson, som tränar United Cheer Athletics i Kungsör.

Cheerleadingförbundet valdes så sent som 2019 in i Riksidrottsförbundet. I och med det fick cheerleading ett erkännande som idrott i Sverige.

I Västmanland finns lag i Västerås, Köping, Kolsva och Kungsör.

– Cheerleading har fått ett uppsving. I vår lilla förening är vi runt 40 aktiva men vi tävlar mot föreningar med flera hundra utövare, säger tränaren Annelie Carlsson, som för tolv år sedan startade United Cheer Athletics i Kungsör.

Tog VM-silver i cheerleading

Det består av ett tävlingslag för juniorer mellan 13 och 17 år, samt två lag för yngre barn.

– Vi har köer och skulle nog kunna ha ett lag till om vi bara haft fler tränare.

I år har mycket hänt inom svensk cheerleading. Idrotten fanns för första gången med under SM-veckan i mars och sändes på SVT. I april tog Sveriges damlandslag VM-silver i cheerleading.

– Jag tror att det kommer locka ännu fler utövare framöver, säger Annelie Carlsson.

Wilma, 16, satsar på cheerleading: ”Ingen larvig sport”

Wilma Forsell är en av 14 tjejer i cheerleadinglaget United Cheer Athletics från Kungsör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på ett träningspass med Wilma Forsell, 16, och de andra tjejerna i cheerleadinglaget United Cheer Athletics från Kungsör. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Svenska cheerleadingförbundet

• Bildades 1995 och tillhörde tidigare Sveriges amerikanska fotbollsförbund. Valdes 2019 in i Riksidrottsförbundet och 2022 in i Sveriges olympiska kommitté. Cheerleadingförbundets mål: Göra det till en OS-gren.

• I Sverige finns drygt 18 000 utövare i 59 föreningar.

• I riksmästerskapet i Helsingborg i maj kom Västeråslaget Rising Cheer Athletics tvåa i klassen senior level 1. Köpingslagen Sparks Shooting Stars och Sparks Universe blev femma i klassen junior level 2, respektive tvåa i klassen senior level 2. United Cheer Athletics från Kungsör kom tia i sin klass, junior level 1.

Källa: Svenska cheerleadingförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.