Henry Ceder står i gången i Västerås domkyrka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör västeråsaren Henry Ceder berätta om sina föräldrar som överlevde förintelselägren. Foto: Caroline Slotte/SVT

Så var Förintelsens minnesdag i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I dag den 27 januari är det 79 år sedan fångarna i dödslägret Auschwitz-Birkenau befriades. På minnesdagen hedrades Förintelsens offer i Västerås domkyrka.

– Vi får aldrig glömma, säger västeråsaren Henry Ceder, vars föräldrar överlevde fånglägren.

I samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari arrangeras manifestationer, seminarier och skolprojekt runt om i Sverige. I Västerås hölls på lördagen en ceremoni i domkyrkan med tal, musik och ljuständning.

– Generationen som levde under andra världskriget är snart borta. Nya generationer måste ta över de här berättelserna, så att Förintelsen aldrig händer igen, säger Stefan Sturesson från Vänskapsförbundet Sverige-Israel, en av arrangörerna.

Henry Ceders föräldrar överlevde Förintelsen

På plats i domkyrkan var Henry Ceder, 68, från Västerås. Hans judiska föräldrar överlevde på varsitt håll arbets- och koncentrationsläger i Polen och Tyskland och kom efter kriget till Sverige.

De träffades på ett sjukhus i Varberg och flyttade så småningom till Köping, där Henry Ceders moster bodde. Föräldrarna gifte sig där 1946 och flyttade senare till Västerås, där han föddes.

– I dag finns det förnekare till Förintelsen och det värsta som kan hända vid ett antisemitiskt dåd är tystnaden, att ingen gör något. Vi har i dag antisemitism både på vänster- och högersidan och en importerad antisemitism, säger Henry Ceder.

Hör i klippet Henry Ceder berätta om sina föräldrar som överlevde förintelselägren.

förintelsens minnesdag

• Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation mot intolerans och främlingsfientlighet. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

• Sedan 2001 har denna dag varit en nationell minnesdag i Sverige. 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag.

Källa: Forum för levande historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.