I samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari arrangeras manifestationer, seminarier och skolprojekt runt om i Sverige. I Västerås hölls på lördagen en ceremoni i domkyrkan med tal, musik och ljuständning.
– Generationen som levde under andra världskriget är snart borta. Nya generationer måste ta över de här berättelserna, så att Förintelsen aldrig händer igen, säger Stefan Sturesson från Vänskapsförbundet Sverige-Israel, en av arrangörerna.
Henry Ceders föräldrar överlevde Förintelsen
På plats i domkyrkan var Henry Ceder, 68, från Västerås. Hans judiska föräldrar överlevde på varsitt håll arbets- och koncentrationsläger i Polen och Tyskland och kom efter kriget till Sverige.
De träffades på ett sjukhus i Varberg och flyttade så småningom till Köping, där Henry Ceders moster bodde. Föräldrarna gifte sig där 1946 och flyttade senare till Västerås, där han föddes.
– I dag finns det förnekare till Förintelsen och det värsta som kan hända vid ett antisemitiskt dåd är tystnaden, att ingen gör något. Vi har i dag antisemitism både på vänster- och högersidan och en importerad antisemitism, säger Henry Ceder.
Hör i klippet Henry Ceder berätta om sina föräldrar som överlevde förintelselägren.
förintelsens minnesdag
• Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation mot intolerans och främlingsfientlighet. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.
• Sedan 2001 har denna dag varit en nationell minnesdag i Sverige. 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag.