Person skrapar bilen i sällskap med polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det räcker inte med en liten glugg”. Se när trafikpolisen Christer Löwenborg bedömer hur SVT:s reporter skrapar av bilen. Foto: Caroline Slotte/SVT

Så måste vinterbilen skrapas – polisen testar SVT:s reporter

Uppdaterad
Publicerad

Reglerna för snö och is på bilen är strängare än vad många kanske tror, och allvarliga missar kan leda till indraget körkort. SVT lät trafikpolisen Christer Löwenborg testa vår reporters skrapning av bilen.

Att köra runt sin bil med betydande mängder snö på taket eller med bara en liten del av vindrutan skrapad kan leda till böter eller, i värsta fall, indraget körkort.

– Det är inte tillräckligt att skrapa en liten glugg bara för att kunna se ut. Du måste ha hela rutan fri. Om du inte ser tillräckligt bra har du inte uppfyllt ditt ansvar som förare, säger Christer Löwenborg.

Enligt polisen är det avgörande att föraren har ögonkontakt med andra trafikanter som man möter. Därför är det viktigt att rutan är helt fri från snö innan man börjar köra.

Vårdslöshet i trafik

Att ha snö på bilens tak och inte skrapa rutorna ordentligt kan leda till böter eller att man döms för vårdslöshet i trafik.

I videoklippet: Godkänt eller ej? Christer Löwenborg testar SVT:s reporter Herish Naseri på skrapningen av bilen.

Regler för is och snö på bilen

Snö på taket: Det är olagligt att låta snön ligga kvar på biltaket när man kör i trafiken. Det räknas som oförankrad last då det finns stor risk för att den kan glida av under färden, och i värsta fall orsaka olyckor.

Möjligt straff: 1 500 kronor i böter.

Isiga rutor: Det finns ingen lag som reglerar hur is- och snöfria rutorna måste vara men praxis är att framrutan, de främre sidorutorna och backspeglarna måste vara rena.

Möjligt straff: Dagsböter och eventuellt indraget körkort.

Registreringsskylt och lyktor: När man sopar bilen är det viktigt att sopa hela bilen noga, inklusive fram- och baklyktor, samt registreringsskyltar.

Möjligt straff: 1 500 kronor i böter.

Källa: Polisen, If försäkring, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.