Pojkar i klassrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 12-åringarna Melwin Mörlin och Sipan Aclan på Bjurhovdaskolan i Västerås berätta hur stämningen i skolan förändrades när eleverna började fokusera mer på sina styrkor. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så motverkar skolan gangsterkulturen: ”Ger barnen bekräftelse”

Uppdaterad
Publicerad

Att sätta in brottsförebyggande insatser redan på mellanstadiet kan förhindra att barn dras in i kriminalitet, enligt ny forskning. På Bjurhovdaskolan i Västerås jobbar man redan på det här sättet – man hjälper elever fokusera på sina personliga styrkor.

– Förut var det mycket bråk på rasterna och det är det inte längre, säger Melwin Mörlin, 12 år.

Skolbaserade insatser i mellanstadiet kan minska rekryteringen till kriminella gäng. Det visar en sammanställning av internationell forskning som Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har gjort.

Resultaten är en minskad gängtillhörighet på mellan 25 och 35 procent i områden där skolor arbetade med färdighetsträning och andra brottsförebyggande program på mellanstadiet.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

Flera mellanstadieskolor i områden där det förekommer gängrekrytering i Västerås har fokus på värdegrundsarbete av olika typ. Bland annat Bjurhovdaskolan, som använder den finländska metoden ”See the good” för att hjälpa elever att fokusera på sina personliga styrkor.

Metoden har inte utvärderats utifrån brottsförebyggande effekter. Detsamma gäller många andra värdegrundsmetoder som skolor använder. Personalen på Bjurhovdaskolan ser en positiv utveckling hos eleverna efter att ha infört metoden, och de tror att det kan förebygga kriminalitet.

I videon: Eleverna Melwin och Sipan berättar om hur klassen förändrades när de fick syn på sina personliga styrkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

Mer i ämnet