Hus på Skallberget i Västerås, kvinna i motljus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min son gick runt med kniv – fick bra hjälp”. Anonyma mamman ”Sara” är nöjd med stödet från myndigheterna som hennes son fick. Foto: Robert Gustavsson, Susanna Ahnlund/SVT

Sonen kom hem med blåmärken – räddades av metod för att stoppa ungdomskriminalitet i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En lovande metod som upptäcker barn i riskzonen för kriminalitet kan försvinna från flera skolor i Västerås. Detta trots att den har uppmärksammats av brottsförebyggande rådet och hyllas av skolorna som deltar.

– Min son fick bra hjälp, berättar mamman ”Sara”.

En arbetsmetod där skolor samarbetar med socialtjänst, polis och fritid för att identifiera barn i riskzonen för kriminalitet och missbruk, SSPF, kan bantas i Västerås på grund av resursbrist inom socialtjänsten och polisen. Detta trots att den har lyfts fram som lovande av Brottsförebyggande rådet.

Enligt Västerås stad kommer metoden att finnas kvar på Nybyggeskolan och Pettersbergsskolan nästa år, men kan skäras ned eller försvinna helt från högstadieskolor i andra stadsdelar. Den har tidigare funnits på åtta skolor.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

– Det är två skolor som polisen har sagt att de vill prioritera just nu. Det är utifrån att de inte mäktar med mer, säger Per-Inge Hellman, enhetschef i Västerås stad.

”Min son gick runt med kniv – fick bra hjälp”. I klippet berättar mamman ”Sara” om hur samarbetet mellan socialtjänst, skola, polis och fritid hjälpte hennes son.

Skiljeboskolan krigar för hotade metoden: ”Katastrof om det försvinner”

Kvinna står i skolas aula framför rader med stolar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi stryker elever från vår oroslista” Följ med socialpedagogen Maria Stadsdahl in i Skiljeboskolans aula och hör mer om hur unga räddas ur kriminalitet. Foto: Maja Tengnér/SVT

Det här är sspf

Socialtjänsten, skolan, polisen och fritidsgården i ett område har ett tätt samarbete, där de möts månadsvis och diskuterar vad de ser för oroande utveckling bland ungdomar.

Tillsammans kan aktörerna få en större och mer heltäckande bild. Målet är att minska rekryteringen till kriminella nätverk och bryta negativ utveckling i ett tidigt skede.

Om det finns oro för en viss elev begärs samtycke in av föräldrarna för att få dela information mellan myndigheter.

Åtgärder kan vara riskföräldramöten, där föräldrar i en årskull får information om aktuella risker och skyddsfaktorer, eller nödstoppsmöten, där en specifik grupp föräldrar bjuds in, får stöd och kommer överens om gemensamma regler för sina barn och aktiviteter framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

Mer i ämnet