– På sikt så kommer det absolut att byggas på fler ställen än det finns vindkraftverk idag, säger Lars Andersson, Energimyndigheten.
– Tekniken går framåt, man bygger högre verk och det är väl därför också som Västmanland blivit intressant. Man kommer högre upp och får tillgång till stabilare vindar och då kan man bygga på ställen där det inte gick med den tidigare tekniken.
Intresse för fem kommuner
Sedan 2010 har det, enligt den förfrågan som SVT Västmanland skickat ut till Länsstyrelsen och samtliga kommuner i länet, gjorts sex ansökningar om att bygga vindkraftverk i Västmanland.
Hälften har gällt små och enstaka vindkraftverk i Arboga, Västerås och Köping. I Köping beviljades även en ansökan ett par år tidigare, 2008, men det vindkraftverket är ett exempel på ett som aldrig byggdes.
Större parker
I de tre andra fallen gäller det större vindkraftparker.
Norr om Salbohed i Sala kommun, vid Norrberget och på gränsen mellan Norberg och Avesta, vid Målarberget vill ett företag få bygga större vindkraftsparker. Där har beslut om tillstånd fortfarande inte fattats.
Kommunen sa nej
Men även här har Köping varit aktuellt. Där var det kommunen som för ungefär ett år sedan lade in sitt veta och sa nej till den vindkraftpark som planerades i Odensvi.
– Det kan vara svårt att få tillstånd på vissa platser. Det finns ju oftast flera intressen på de allra bästa platserna och det är väl en av de utmaningar som vindkraften har, säger Lars Andersson.
Men kan det vara så att det satsas mindre på vindkraften i områden som ni inte pekat ut. Att det är ett skäl till att det inte satsas?
– Från företagens sida är det klart att de väljer ju de platser där det ekonomiskt är mest lämpligt att bygga. Oavsett om det är riksintresse eller inte.
– Sedan är det ju så att har vi pekat ut det som riksintresse så är det ju en prioritering från staten sida och då är det ju lite lättare att få tillstånd, säger Lars Andersson, enhetschef på Energimyndigheten.
Antal ansökningar om att bygga vindkraftverk i länets kommuner 2010-2016
Arboga: 1 (för mindre vindkraftverk, inkom 2011)
Fagersta: 0
Hallstahammar: 0
Kungsör: 0
Köping: 2 (för mindre vindkraftverk 2012 samt för vindkraftpark i Odensvi 2013)
Norberg: 1 (för vindkraftpark vid Målarberget inkom 2013)
Sala: 1 (för vindkraftpark vid Norrberget, inkom 2014)
Skinnskatteberg: 0
Surahammar: 0
Västerås: 1 (för mindre vindkraftverk, inkom 2014)