En stor del av Västerås boende, och även boende i Hallstahammar och Surahammar, är anslutna till fjärrvärmesystemet. Det har sina begränsningar för Mälarenergi som både producerar värme och el i sina anläggningar.
– När det är som kallast idag så backar vi undan elproduktionen till förmån för att producera värme till kunderna, det är så systemet är dimensionerat, men med bergrummet kan vi parera det och ligga kvar med elproduktion, säger Magnus Eriksson vice vd Mälarenergi.
Minskat klimatavtryck
Man menar att klimatavtrycket kan minskas genom mindre koldioxid ut i atmosfären. Det då man undviker att under kalla perioder starta upp den toppproduktion som idag behövs. Värme kan vid sådan perioder istället tas från hetlagret och de ordinarie pannorna kan fortsätta producera el och värme. En annan situation då vattenlagret kan användas är på sommaren
– Vi har ju stora anläggningar som kräver mycket underhåll och det görs på sommaren och då kan vi använda bergrummet och behöver vi under ett antal veckor inte köra någon anläggning så i den meningen är det ett minskat klimatavtryck, säger Magnus Eriksson.