Sänkta priser på familjevänliga rutten på 60 meters djup gav önskad effekt.
Sommaren 2023 ökade besökarna med 70 procent jämfört med i fjol. Från 6 612 betalande besökare till 11 384.
Inget beslut om hiss i silvergruvan
Trots det saknas flera miljoner i prognosen, och en stor förklaring är hissen.
Vad gäller underskott är vd:n inte orolig för att det skulle leda till en konkurs, men en dialog pågår med Sala kommun.
– Det finns olika sätt att hantera det på. Man kan naturligtvis skjuta till pengar men det finns andra metoder också. Hur det slutar vet jag inte än, men det är klart vi måste hitta en lösning, säger Jennie Hesslöw.
Än är inget beslut taget om vad man ska göra med hissen, men att åtgärda den skulle kosta tre till fyra miljoner kronor. Skada har också anmälts till försäkringsbolaget.
Kan påverka Sala silvergruvas jubileum
Förhoppningen är att vara redo för ett beslut innan jul. Om valet faller på att reparera hissen så kommer reparationen ta runt fem månader, vilket gör att silvergruvan kan stå utan 155-metersturer stora delar av Salas jubileumsår.
– Det finns saker som vi planerat som utan hissen behöver flyttas på, men jag känner mig helt trygg i att vi grejar det här på ett bra sätt.
Detta är Sala SiLvergruva AB
Sala kommun förvärvade gruvområdet vid Sala silvergruva 1988 för att kunna förvalta det kulturhistoriska området.
Sala silvergruva AB bildades för att bedriva verksamhet inom besöksnäring, som gruvturer och andra arrangemang. Bolaget har också ansvar för underhåll av de 48 byggnadsminnesmärkta fastigheterna på området.
Sala kommun är huvudägare i aktiebolaget Sala Silvergruva AB, och äger 80 procent av aktierna. Övriga 20 procent ägs av 300 B-aktieägare, där lokala bank- och försäkringsbolag är de största.
Det senaste decenniet har Sala Silvergruva AB gått med förlust alla år utom två. Sala kommun har täckt upp förlusterna med skattepengar.
Källa: Allabolag, Sala kommun