• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sala ska väva världens längsta handvävda matta: ”Satsar på 800 meter”

Uppdaterad
Publicerad

Sala satsar på att försöka väva världens längsta handvävda matta. Målet är att rulla ut den i Sala innerstad när staden firar 400 år och förhoppningen är att bjuda in till kungligt besök då. På torsdagen var det uppstartsmöte i Möklintagården.

Inspirationen kommer från 300-årsjubileet av Sala då kung Gustaf V var bjuden och äntrade dåtidens långa matta. Mattan från det tillfället var med på uppstartsmötet för att ge inspiration. Elvira Matz är projektledare för 400-årsjubileet i Sala, som bland annat tänker fira det med att väva världens längsta handvävda matta. När mattan är färdig ska den rullas ut i Sala innerstad i juni 2024 och förhoppningsvis beträdas av kung Carl XVI Gustaf då. Uppstartsmötet i Möklintagården lockade ett tjugotal intresserade och man satte igång att planera det praktiska kring att väva mattan.

Men hur lyckas man väva 800 meter matta då rent praktiskt?

– Jo, de kommer att väva 5 meter var och knyta ihop delarna till en sammanhållen matta. Det kommer att krävas 160 mattor då räknar jag med, säger Elvira Matz.

Vilken matta som håller världsrekordet för en handvävd matta idag är lite oklart, men 2010 skrev Hemtex att man hade vävt en 797 meter lång matta som var skapad av gamla textilier och rullades ut på Södermalm. Om rekordmattan i Sala blir 800 meter kommer den att göras så att kungen och eventuella andra kungligheter ska gå på den från järnvägsstationen till centrum samt försöka få rekordet officiellt i Guinness rekordbok.

Se mer om rekordmattan i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.