Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allt ska bort, men nu måste vi få en överblick på kostnaden för att ta resten”, säger Monica Stolpe Nordin (C) kommunalråd och ordf i miljönämnden i Västerås. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Saneringen pausas på Skultunatippen i Västerås – vill få pengar av konkursboet efter Think pink

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet har ett återvinningsföretag jobbat med att frakta bort och sortera de sopor som utgjort den så kallade Skultunatippen. Nu har arbetet stannat av i väntan på en rapport från Kronofogden.

– Vi har fått bort en stor del av massorna och det känns jättebra för då har vi minska risken för läckage ut i naturen, säger Monica Stolpe Nordin (C) kommunalråd och ordf i miljönämnden i Västerås.

Strax innan årsskiftet väcktes åtal i det så kallade Think Pink-målet. Företaget NMT trading misstänks för en rad grova miljöbrott där sopor och byggavfall malts ner och lagts på olika tomter runt om i Sverige istället för att sorteras som de lovat.

Den så kallade Skultunatippen är en sådan plats. Över 14 000 ton sopor uppskattas ha legat på tomten. Nu är stora delar bortforslade och sorterade av ett återvinningsbolag. Och Västerås stad har stått för kostnaden. Pengar som staden hoppas att de ska kunna få ersatt från konkursboet efter Think Pink.

Think Pink och miljöskandalen

– Vi vill få ut de krav vi ställt på att återbetala det som vi behöver ha tillbaka till kommunen, absolut, säger Monica Stolpe Nordin (C).

Rättegången mot företaget väntas inledas i Södertörns tingsrätt i höst.

Nu har bortforslingen av avfallet i Skultuna pausats. I klippet ovan hör du varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Think Pink och miljöskandalen

Mer i ämnet