– Det är ett sätt att samla och konsolidera rörelsen och en utvecklings- och utbildningshelg. Vi försöker sätta fokus på ideologi, bland annat, säger Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen, om utvecklingskonferensen.
Han ska själv föreläsa om partiets historia för deltagarna, de allra flesta av dem lokala företrädare för partiet. Karlssons säger att han mest ser fram mot att få höra den brittiske filosofen Roger Scruton. Denne är, enligt Karlsson, en av västvärldens främsta konservativa filosofer.
– Vi har ju på många sätt återinfört konservatismen i svensk politik, och en del av fokus här blir att förankra och utveckla konservatismen mer, säger Mattias Karlsson.
Via länk
En av de saker som SD lyft som ett problem är att partiet har svårt att locka kvinnor som väljare och företrädare. Men någon sådan utvecklingspunkt finns inte den här helgen.
Partiledaren Jimmie Åkesson håller tal, via länk, till konferensen, partisekreteraren Richard Jomshof ska tala om ideologi och partiets förste vice ordförande, Julia Kronlid, om Svenska kyrkan.
Många av punkterna handlar om organisation och partiadministration, andra om kommunikation, möten med media och hur man skriver insändare.
Ian Wachtmeister, som ibland fungerat som mentor för Jimmie Åkesson, ska tala om Sanningen och Verkligheten.
”Erfaren person”
Wachtmeister var under några år, i början av 1990-talet, ledare för Ny Demokrati tillsammans med dåvarande skivbolagsdirektören Bert Karlsson. Partiet kom i in riksdagen 1991 men ramlade ur tre år senare, efter att ha fallit sönder i interna bråk. Partiet blev ett exempel på det som SD inte säger sig vilja vara, ett kaosartat parti utan riktning.
– Han är inte en förebild på det sättet. Men han är en erfaren person med flera decenniers erfarenhet av att vara aktiv i samhällsdebatten. Han har ett brett nätverk inom svenskt näringsliv och han är en uppskattad talare, säger Mattias Karlsson.
TT: Har han varit bra för er när det gäller att bredda basen i näringslivet?
– Han har mycket intressanta kontakter i ett segment av samhället där vi har haft ganska svag förankring, även om det på senare år har blivit mycket bättre.