Två män står framför en rivningsplats och betraktar en stor grävmaskin som arbetar med att demolera en betongsilo. I bakgrunden syns de kvarstående silon, och en mängd byggavfall ligger i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur silon i Arboga rivs. ” Den har stått i träda i 20 år ungefär, och det är väldigt svårt att få liv i en silo som har stått så länge”, säger Mikael Bernström regionchef Lantmännen fastighet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Silon i Arboga rivs: ”I februari ska det vara en grusplan”

Publicerad

Nu går rivningen av Lantmännens silo i Arboga fort, om en månad ska den vara helt borta.

– Det är tunn betong i själva silotornen och rivningen går fort, i februari ska det vara en grusplan här, säger Mikael Bernström regionchef Lantmännen fastighet.

Det har under en längre tid skett en förändring i hur bönderna hanterar sitt spannmål. Med större jordbruksenheter har det blivit allt vanligare att bönderna har egna torkanläggningar och förvaring på gårdarna. Behovet av stora, centraliserade silos som de Lantmännen har, har minskat.

Silon i Västerås har sålts och ska möjligen utvecklas i Västerås stads stadsplanering.

Återvinning

En mindre silo i Kungsör har nyligen rivits och just nu tas silon i Arboga ner, bit för bit. Silon stod klar 1951 och har använts vid varje skörd tills silon togs ur bruk för 20 år sedan. Materialet kan i stor utsträckning återanvändas som fyllnadsmassor vid vägbyggen eller andra byggen.

– Ja, det blir ju återbruk så långt vi kan med allting, vi har tagit prover på betongen och den är okej att använda för nya ändamål, säger Mikael Bernström.

Se i videon hur silon i Arboga tuggas ner av maskinerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.