• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sjögullen ska bort ur Mälaren: ”Kan krävas tio gånger så mycket pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Ett miljonprojekt ska bekämpa den skadliga Sjögullen i Mälaren, men att få bort växten helt, kan kräva mycket mer resurser.

– Det kommer räcka till att börja bekämpa bestånden, men det kommer nog krävas tio gånger så mycket pengar för att bekämpa bestånden helt och hållet, säger Christina Schyberg, ekolog vid Köping kommun.

Med hjälp av ljusisolerande ramar ska länsstyrelserna i Västmanland och Sörmland bekämpa växten Sjögull som sprider sig i Mälaren. Projektet kostar tre miljoner kronor och kommer användas till att kväva de större bestånden för att sedan jobba sig bakåt mot sjön Väringen bortom Arboga.

– Vi har kommit till en punkt där vi äntligen kan börja bekämpa på ett effektivt sätt, säger Christina Schyberg.

Att rensa Mälaren helt på Sjögull kan dock kosta tio gånger så mycket, menar Christina Schyber. Kunskap om växtens spridning har funnits i två decennier, men att få gehör har tagit tid.

– Det har varit en David och Goliat-kamp. Det här är otroligt kostsamt och det går inte att lägga ansvaret på kommunerna. Först när det börjar sprida sig mot Västerås har kännedomen blivit större, säger hon och fortsätter:

– Ju längre man dröjer men bekämpning i Mälaren, desto mer kommer det kosta när man sätter igång.

Växten sprids enkelt och det krävs bara några centemeter av stamdelarna, för att den ska börja växa. Växten kommer från Väringen, där den planterades under 30-talet och de senaste 20-åren har den spridits ut i Mälaren.

Christina Schyberg, ekolog vid Köping kommun. Foto: Köping kommun och Carl Edholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.