Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se jägarens filmer från fyndet av ett dött vildsvin i den smittade zonen utanför Fagersta. Foto: Kjell Granqvist/Fredrik Hjulström/Hyppenbennings jaktlag

Jägaren i Fagersta om sökandet efter svinpestsmittade kadaver: ”Luktar fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Minst sju grisar har dött till följderna av afrikansk svinpest konstaterar SVA på söndagen.

För andra dagen i rad samlas lokala jägare i den avspärrade zonen för att lokalisera döda vildsvin.

– Det luktar något fruktansvärt illa, säger Kjell Granqvist som deltagit i sökandet i Fagersta.

Det första fallet av afrikansk svinpest rapporterades i onsdags. På söndagen kan SVA konstatera att totalt sju grisar bekräftats med smittan.

Ett av de smittade vildsvinen hittades cirka 300 meter in i Norbergs kommun men ligger inom den smittade zonen enligt SVA.

Afrikanska svinpestutbrottet

– Sökandet efter kadaver i området fortsätter och under dagen har fler kadaver provtagits som kommer att analyseras under morgondagen. Enligt plan så börjar sökandet i området runt det först påvisade fallet och området utökas allt eftersom. Hittills är resultaten helt enligt våra förväntningar, säger statsepizootolog Karl Ståhl.

Området är svårarbetat och lukten från kadaver är tuff för många berättar jägaren Kjell Granqvist som varit med båda dagarna.

– Det är jobbigt och 25 grader varmt. Det är inte frågan om någon jakt utan vi måste gå sakta och lokalisera de döda vildsvinen så att SVA kan få sina prover.

Jägare i Fagersta: Sökt igenom en tiondel

Under lördagen var de runt 40 jägare som sökte och på söndagen uppskattar Kjell Granqvist att de var dryga hälften till antalet. Det är stora ytor med täta buskage som tar lång tid att gå igenom.

– På två dagar har vi sökt igenom kanske bara tio procent av de här markerna.

Kopplade spårhundar går med för att underlätta arbetet för jägarna, samtidigt som jägarna måste smyga för att inte störa de levande vildsvinen.

– Vi vill inte att grisarna ska lida utan då är vi beredd att skjuta djur som vi ser är sjuka.

Situationen jämförs på flera håll med en pandemi och myndigheterna befarar att restriktionerna i området kan gälla upp mot ett år.

Enligt Kjell Granqvist jobbar jägarna ideellt och många har tagit ledigt från jobbet.

– Nu måste vi hjälpa till så att vi kan få bort restriktionerna för resten av folket. Vi måste dra vårt strå till stacken, säger Kjell Granqvist.

Så tog sig den afrikanska svinpesten till Fagersta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur den afrikanska svinpesten spred sig till Fagersta i klippet. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet