Det första fallet av afrikansk svinpest rapporterades i onsdags. På söndagen kan SVA konstatera att totalt sju grisar bekräftats med smittan.
Ett av de smittade vildsvinen hittades cirka 300 meter in i Norbergs kommun men ligger inom den smittade zonen enligt SVA.
– Sökandet efter kadaver i området fortsätter och under dagen har fler kadaver provtagits som kommer att analyseras under morgondagen. Enligt plan så börjar sökandet i området runt det först påvisade fallet och området utökas allt eftersom. Hittills är resultaten helt enligt våra förväntningar, säger statsepizootolog Karl Ståhl.
Området är svårarbetat och lukten från kadaver är tuff för många berättar jägaren Kjell Granqvist som varit med båda dagarna.
– Det är jobbigt och 25 grader varmt. Det är inte frågan om någon jakt utan vi måste gå sakta och lokalisera de döda vildsvinen så att SVA kan få sina prover.
Jägare i Fagersta: Sökt igenom en tiondel
Under lördagen var de runt 40 jägare som sökte och på söndagen uppskattar Kjell Granqvist att de var dryga hälften till antalet. Det är stora ytor med täta buskage som tar lång tid att gå igenom.
– På två dagar har vi sökt igenom kanske bara tio procent av de här markerna.
Kopplade spårhundar går med för att underlätta arbetet för jägarna, samtidigt som jägarna måste smyga för att inte störa de levande vildsvinen.
– Vi vill inte att grisarna ska lida utan då är vi beredd att skjuta djur som vi ser är sjuka.
Situationen jämförs på flera håll med en pandemi och myndigheterna befarar att restriktionerna i området kan gälla upp mot ett år.
Enligt Kjell Granqvist jobbar jägarna ideellt och många har tagit ledigt från jobbet.
– Nu måste vi hjälpa till så att vi kan få bort restriktionerna för resten av folket. Vi måste dra vårt strå till stacken, säger Kjell Granqvist.
Så tog sig den afrikanska svinpesten till Fagersta