Jordbruksverket har under torsdagen tagit beslut om att fastställa en smittad zon utifrån det aktuella fyndet och vilka åtgärder och begränsningar som ska gälla i zonen. Det var under onsdagen som första fallet av afrikansk svinpest konstaterats i Sverige, efter att ett dött vildsvin hittats i Fagersta.
Ett totalt 996 kvadratkilometer stort område söder om Norberg och Fagersta spärras av. Inga människor får där vistas i skog och mark. Man får varken rida, jaga, gå med hund eller plocka svamp.
– Man får vara i tätort och hemma hos sig om man bor i ett hus i skogen. Man får ta sig därifrån om man åker på en väg. Men man får inte stanna bilen om man ser jättefina kantareller, säger Erika Chenais vid SVA.
Kan vara avspärrat i ett år
Sju vildsvin har hittats döda i Fagerstatrakten efter den 25 augusti och provtagning pågår fortfarande.
Erika Chenais hoppas att man kan minska det avspärrade området så småningom medan man letar efter griskadaver. Men det kan ta lång tid.
– Det kan ta månader eller upp till ett år, säger hon.
Afrikansk svinpest är av EU klassat som en samhällsfarlig sjukdom.
S kräver att regeringen informerar
Efter utbrottet kräver nu Anna-Caren Sätherberg (S), ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) ska informera riksdagen om vad regeringen gör i frågan.
– Det här är på allvar. Jag föreslår att Kullgren kommer till utskottet för att berätta hur arbetet går, för att ha fått afrikansk svinpest på svensk mark är något vi pratat om att vi absolut inte vill se, säger Sätherberg till TT.
Landsbygdsminister Kullgren ska resa till Fagersta på måndag med anledning av utbrottet.
Så tog sig den afrikanska svinpesten till Fagersta
Fakta
Restriktioner i den svinpestsmittade zonen
• Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.
• Svamp- och bärplockning.
• Skogspromenader utanför anlagd väg.
• Bad på icke allmän badplats.
• Alla typer av skogsbruksåtgärder.
• Att släppa hundar lösa.
• Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.
• Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.
• Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar, där människor vistas i skog och mark, till exempel för att plocka svamp- och bär.
Källa: Jordbruksverket