För Shahed Zein är fastan under ramadan viktigt. Hon längtar till den stora festen när högtiden avslutas. Foto: Susanna Ahnlund

Shahed uppmanades av skolan att inte fasta under ramadan

Uppdaterad
Publicerad

10-åriga Shahed hade bestämt sig för att fasta tillsammans med sina föräldrar och storasyster. Men dagen innan den muslimska fastehögtiden ramadan skulle börja fick hennes föräldrar ett sms från en lärare på Bjurhovdaskolan som upplyste om regeln att inte fasta i skolan.

När Shahed läste meddelandet kände hon sig ledsen och arg.

– Jag klarar det. Skulle jag bli hungrig så är det inga problem att äta, det är ingen som tvingar mig, säger Shahed.

För henne är fastan något roligt och viktigt.

– Man går upp tidigt på morgonen och äter frukost. Sen kryper man ned i sängen igen och sover lite till, säger Shahed.

Hon äter också på kvällen när solen har gått ned och längtar till den stora festen som hålls när ramadan avslutas 12 maj.

Hennes pappa har totalt fyra barn. Det var första gången han fick ett sådant meddelande från en skola. Därför blev han fundersam. Han hade inte hört talas om något förbud mot att fasta i skolorna tidigare.

Fasta i skolan – ”oreglerat område”

Det finns inte något stöd i skollagen för att förbjuda fasta på skolor, men heller inte några tydliga riktlinjer kring vad som gäller.

–  Det finns inga regleringar kring fasta i skollagen och Skolverket har inte heller meddelat några särskilda riktlinjer kring fasta. Det innebär att samma regler kring utbildningen och undervisningen gäller för elever som firar denna högtid, som för andra elever som inte gör det, skriver Klara Örn Ranung som är undervisningsråd på Skolverket.

Diskrimineringsombudsmannen kan inte svara på om det skulle kunna vara diskriminering för religion eller trosuppfattning att förbjuda fasta under ramadan i skolor. Det beror på vilka omständigheter som råder i det aktuella fallet menar de.

Bjurhovdaskolan i Västerås säger till SVT att de inte har något generellt förbud mot fasta eller ramadan. De kommer att prata med alla sina lärare för att förhindra att något liknande händer igen.

I klippet berättar både Shahed och skolans biträdande rektor Sara Pernolf om händelsen.

Fakta: Ramadan

  • Ramadan är den muslimska fastemånaden. Den inträffar den nionde månaden i islams kalender, vilket också innebär att den flyttar sig elva dagar bakåt varje år enligt den västerländska kalendern.
  • Under ramadan ska man inte äta eller dricka från soluppgången till solnedgången. Man ska också avstå från sex, behandla sina medmänniskor väl och ge gåvor till fattiga.
  • Ramadan avslutas med en fest i tre dagar som kallas Eid al-fitr.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.